planning
Sinds het uitbreken van het virus heb ik mijn planner een hele tijd link laten liggen. Wat had het voor een zin om structuur te zoeken, als het toch zo doelloos voelde? Na een tijdje heb ik het echter weer een beetje opgepakt. Structuur doet namelijk heel veel.

Door een planning te maken doe je namelijk wat je echt wilt doen. Bovendien heb je ook inzicht in waar je tijd naartoe gaat. Ik weet nog dat ik in het begin heel veel Netflix keek. Helemaal prima, maar daar word ik uiteindelijk niet heel gelukkig van. En dus deel ik graag hoe ik nu mijn planningen momenteel maak.

Lege pagina

Laten we beginnen bij het begin. Een lege week in je planner of agenda. Bij de Structuur Junkie planner kon ik zelf weeknummers en data in vullen. Ik open hem dan ook op de week van 1 tot en met 7 juni. Dat is komende week.

Doordat je een hele blanco pagina voor je hebt, zie je dat er nog heel veel mogelijkheden zijn. Heel veel momenten waarop je dingen voor jezelf kunt doen, dingen waar je blij van wordt of die moeten. En ik snap dat dit ook overweldigend kan voelen. Want, wat moet je met zoveel tijd? Het kan al heel veel helpen om de pagina aan te kleden met wat stickers, stempels of andere versieringen.

Moeten

Het belangrijkste is dat je je beseft van wie je de dingen moet die je in je planningen zet. Sommige dingen zul je wellicht van huis uit hebben meegekregen. Bijvoorbeeld zoals ik zelf: eerst de nuttige dingen, daarna is het tijd voor leuke dingen. Dit idee heb ik heel lang vastgehouden, maar door mijn beperkte energie kwam ik vaak niet meer toe aan de leuke dingen. En dat is doodzonde van je dag en leven!

Natuurlijk kan het afvinken van ‘moetjes’ je een fijn gevoel geven. Je hoeft er immers niet meer aan te denken of mee bezig te zijn. Ik zeg ook niet dat het helemaal niet goed is om dat te doen. Toch denk ik dat het essentieel is een balans te vinden. Een balans waarin je ook ruimte voelt voor jezelf en activiteiten waar jij bij ontspant en juist gelukkig van wordt. Daarom kan het soms helpen al dat moeten los te laten en te voelen waar je echt behoefte aan hebt.

Kijk ook eens echt kritisch naar je belemmerende overtuigingen. Wat zou je heel graag willen, maar doe je niet door angsten of dingen die je gelooft. Hier kun je ook heel ver mee komen.

Plannen

Het daadwerkelijke maken van planningen

Oké, heb je de lege pagina voor je? Dan gaan we aan de slag! Ik werk inmiddels niet meer met kleur, omdat er weinig ‘moeten’ over is. Daarnaast ziet het er zo clean uit als je met één kleur werkt. Daar ga ik goed op, haha. Kijk maar eens op de Instagram pagina van Cynthia. Overigens deelt ze daar eveneens tips rondom het maken van planningen.

Aangezien ik tijdelijk niet werk, geen fysio heb en niet sport, zijn er weinig terugkerende afspraken meer over. Maar daar is iets anders voor in de plaats gekomen… Elke doordeweekse dag staat mijn wekker om 9:15 uur. En elke maandag en dinsdagochtend heb ik tijd uitgetrokken om aan mijn blog te besteden.

Omdat de sociale kring zeer beperkt is, heb ik de dinsdagmiddag met Martijn ingepland. Voor ons allebei goed, zodat we toch uit huis komen en sociale contact hebben.

Ook is een nieuwe vaste afspraak de levering van de boodschappen dit is op woensdag tussen 08:00-14:00 uur. Daarnaast heb ik standaard die middag met een andere vriend gepland, waarbij we alleen maar leuke dingen gaan doen thuis.

Laten we deze dingen er eens in gaan zetten. Voor elke maand heb ik ook genoteerd wanneer het volle maan is, dit vind ik zelf een heel interessant weetje. Dit heeft namelijk best veel invloed op me en zo kan ik er rekening mee houden.

Andere hobby’s, sport enzovoorts kun je natuurlijk naar eigen inzicht erin plannen. Ik kijk per keer een beetje wat lukt met de hoeveelheid energie die ik heb en waar ik zin in heb. Wat huishouden betreft houd ik nog steeds aan: een lichtere en zwaardere taak per dag.

planning

Want to do lijst

Ik ben dol op lijstjes! Daarom heb ik, naast mijn planningen, ook altijd een klein lijstje met kleinere of grotere dingen die geregeld moeten worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat ik het oud papier weg moet gooien of naar het station moet om een abonnement om te zetten. Deze dingen doe ik dan wanneer ik er zin in of tijd voor heb. De lijst pas ik elke week aan en wil ik ook echt in een week geregeld hebben. Zelfs als ik er taken op heb staan die ik het liefst niet zou doen.

Maak jij nog voor elke dag een planning?
Hoe pak jij dat momenteel aan of is dat niet veranderd?

4 gedachten over “Hoe ik nu mijn planningen maak”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.