Lisette Jonkman
Schrijfster Lisette Jonkman is een echte duizendpoot. Waarom 1 boek schrijven, als je er meerdere tegelijk kan schrijven? Hoe houdt zij de ballen in de lucht en wat is haar tip voor anderen die graag willen schrijven? Ik vroeg het haar!

Met drie e-books onderweg, waarvan de eerste morgen uit komt, vond ik het een goed moment om eens aandacht aan deze vrolijke vrouw te besteden. Ik volg haar al tijden en heb tot dusver al haar boeken met veel plezier gelezen. Ik sta dan ook te trappelen om de e-book reeks te lezen! Nu greep ik mijn kans en stelde haar alle vragen die ik had!

 1. Zou je je even voor willen stellen voor wie je niet kent?

  Hoi, ik ben Lisette Jonkman. Ik schrijf boeken, probeer niet te veel koffie te drinken en praat op ongepaste momenten over poep. Je zou me kunnen kennen van mijn romans Glazuur, Verkikkerd, Verslingerd, Helemaal het einde, mijn schrijfgids Schrijven kreng! of mijn Kobo Original-serie Onbreekbaar. Of van de shitload aan schattige konijnen- en kippenfoto’s op Instagram.

 2. Je bent onlangs ten huwelijk gevraagd. Gefeliciteerd! Denk je dat dit iets is wat in een van je boeken terug zou kunnen komen?

  Dank je! En wie weet, haha. Meestal gebruik ik niet een specifieke situatie, maar wel het gevoel dat bij die situatie hoorde, of één afzonderlijk onderdeel ervan. Ik denk niet dat je het exacte aanzoek een toekomstig boek terug zult zien, maar mocht je toch geïnteresseerd zijn: ik heb er een veel te uitgebreide en extra rommelige blog over geschreven.

  http://lisettejonkman.nl/2018/07/16/aanzoek/

 3. Wat is je ultieme doel wat betreft schrijven, maar durf je nog niet?

  Eigenlijk durf ik alles wel te schrijven. Vroeger vond ik seksscènes nogal ongemakkelijk, maar inmiddels heb ik met de Onbreekbaar-reeks drie boeken geschreven waarin de twee hoofdpersonen echt niet van elkaar af kunnen blijven, dus ik geloof dat ik mezelf redelijk over die drempel heen heb gezet. Of misschien heb ik me er meer vol enthousiasme overheen gegooid.

  Als je het over een ‘ultiem doel’ hebt, denk ik toch al snel aan ook doorbreken in het buitenland. Ik heb een soort boekengerelateerd verlanglijstje, en daarop staan bijvoorbeeld nog een vertaling (meerdere mag natuurlijk ook) en een verfilming. Die zaken zijn alleen niet echt een kwestie van durf, maar meer van hoop, hard werk en een toefje mazzel.

 4. Wie is je favoriete personage van jezelf? Waarom en is diegene gebaseerd op iemand die je kent?
  Aaaah, lastig! Ik hou echt zielsveel van al mijn personages. Zelfs de personages die eigenlijk eikels zijn heb ik wel met veel plezier bedacht en beschreven. Ik kan niet kiezen, dus ik ga mijn vijf favoriete personages opsommen:
 • Lucy uit Verkikkerd, omdat ze zo’n grote karakterontwikkeling doormaakt. Ze komt zichzelf echt tegen.

 • Kikker uit Verkikkerd, omdat ik zelf ook een beetje verliefd ben geworden op hem. Veel lezers zeggen als ze een foto van mijn vriend (eh, ik bedoel: mijn verloofde) voorbij zien komen dat ze hem op Kikker vinden lijken. Nu zijn Lau en Kikker in mijn hoofd gelukkig wel twee totaal verschillende personen (en geloof het of niet, ze zien er ook echt anders uit), maar ik snap de overeenkomst wel. Ik heb in Kikker een heleboel trekjes die ik interessant of aantrekkelijk vind verwerkt. In mijn andere mannelijke love interests ook, maar die lijken dan qua uiterlijk weer niet zo op Lau en daarom trekken minder mensen die parallel, denk ik.

 • Roxy uit Helemaal het einde.
  Zij maakt een dubbele ommezwaai mee; van verlegen boerenmeisje naar internationale rockster, maar wanneer ze terugkeert naar haar geboortedorp moet ze voor zichzelf uitmaken wat ze écht belangrijk vindt in het leven. Ik lag zelf tijdens het schrijven een beetje in de geestelijke lappenmand, dus Roxy zal in gedachten voor mij denk ik altijd voor die periode blijven staan.

 • Ferdi uit de Onbreekbaar-reeks (en natuurlijk uit de Verkikkerd-boeken). In Helemaal het einde schreef ik voor het eerst vanuit een mannelijk personage – nee dat is niet waar, trouwens; in mijn korte horrorverhaal De vier stadia van verval schreef ik voor het eerst vanuit een man – maar Ferdi is totaal anders. Hij is zo’n jongen die het allemaal lijkt te hebben. Zijn oordeel over anderen heeft hij snel klaar en hij vindt zichzelf werkelijk beter dan veel mensen. Pas als hij geconfronteerd wordt met iemand die niet uit zijn eigen bubbel komt, gaat hij nadenken over de manier waarop hij in het leven staat.

 • Paladin uit Verkikkerd. Deze holbewoner van een huisgenoot is op alle vlakken Lucy’s tegenpool en daardoor kunnen ze enorm met elkaar bekvechten, maar stiekem heeft hij een hart van goud. Je moet er alleen even naar zoeken.

 1. Er komt 1 augustus een eerste deel, van 3, uit als Kobo Original. Ik ga hem sowieso lezen, maar waarom zouden anderen hem moeten lezen?

  Omdat Buren with benefits (Onbreekbaar #1) een onvervalst romantisch en sexy boek is waar je doorheen vliegt, als ik mijn proeflezers en redacteur mag geloven (en dat doe ik voor het gemak maar even). Ik heb er met superveel plezier aan geschreven en hoop dat je dat merkt tijdens het lezen!

 1. Waarom heb je er voor gekozen om die drie alleen als Kobo Original uit te brengen?

  Onbreekbaar startte als ‘drie korte verhalen ter promotie van Verknocht’, en die zouden we dus alleen als ebooks uitbrengen. Tijdens het schrijven van deel 1 ontdekte ik al dat er veel meer te vertellen was over Ferdi en Abby dan in een kort verhaal zou passen, dus gooiden we het plan om en maakten we er een trilogie van. We sloten een deal met KoboPlus, omdat veel van mijn lezers een KoboPlus-abonnement hebben en het via die weg dus gratis kunnen lezen. Zo zou het echt een cadeautje zijn! En voor mensen die geen KoboPlus hebben: de eerste 30 dagen zijn gratis en vrijblijvend, en daarna kost het maar een tientje in de maand, waarvoor je onbeperkt ebooks kunt lezen op je Kobo, smartphone, tablet of computer. Best een goede deal!

 2. Je bent momenteel met meerdere projecten tegelijk bezig. Vind je dat niet lastig? Hoe houd je het uit elkaar?

  Op het moment zit ik tot mijn ellebogen in de redactie van deel 2 en het schrijven van deel 3 van Onbreekbaar. Daarnaast ben ik met wat andere projecten bezig, waaronder de opzet voor een nieuw boek. Ik probeer het niet allemaal door elkaar te doen, maar achter elkaar te plannen, want ik ben superchaotisch. Soms is er even geen keuze en moeten dingen wel een beetje door elkaar lopen. In dat geval probeer ik zo goed mogelijk mijn tijd in blokjes te verdelen en zo het overzicht te bewaren.

 3. Hoelang moeten we nog wachten op deel 3 in de Verkikkerd reeks? (Heel tof dat je hier aan begonnen bent!)

  In maart 2019 verschijnt hij! (Aaaah nog maar 8 maandjes!) Eigenlijk zou Verknocht in januari verschijnen, maar doordat ik ‘even’ drie boeken tussendoor ging schrijven dit jaar hebben we de planning toch maar iets ruimer genomen. Ik wil na zoveel jaar natuurlijk wel het ultieme boek afleveren, en niet een afgeraffeld werkje. De eerste 20.000 woorden staan op papier en de rest van het verhaal is al uitgerold in mijn hoofd. Ik heb heel veel zin om het na Onbreekbaar af te schrijven!

 4. Hoeveel van wat je schrijft komt uit eigen ervaring? Vergroot je dat dan uit of is eigenlijk alles verzonnen?

  Ik verzin mijn plots en personages altijd gewoon. Wel moet ik zeggen dat bij sommige onderwerpen ervaring wel een pre is. Ik zou bijvoorbeeld alle research van de wereld kunnen doen naar bevallingen, maar toch zou ik er geen authentiek beeld kunnen schetsen omdat ik er zelf nooit eentje heb meegemaakt.

  Het kwam ook goed van pas dat ik zelf vijf jaar op de campus in Enschede heb gewoond voor de sfeer in Verkikkerd, en dat ik zelf in een klein dorpje heb gewoond (en nu weer woon) voor Helemaal het einde. Maar ik heb nog nooit live een koeienbevalling meegemaakt en er toch over geschreven. Voordat ik dus zoiets in een boek verwerkte, heb ik erover gelezen, gepraat met melkveehouders en filmpjes gekeken.

  Al met al verzin ik alles, behalve bestaande plaatsen of ervaringen.

 5. Wat is het leukste dat je hebt meegemaakt bij een signeersessie?

  Ik vind het altijd geweldig als mensen mijn hele oeuvre uit hun tas trekken en vragen of ik ze allemaal even wil signeren!

 6. Hoelang duurde het voor je eerste boek gepubliceerd was? Hoeveel oplagen had de eerste druk destijds?

  Mijn debuutroman Glazuur heb ik in één maand geschreven omdat ik las over een wedstrijd van uitgeverij Luitingh-Sijthoff; ze waren op zoek naar Nederlands talent op het gebied van chicklit/feelgood. Ik had het perfecte verhaal in mijn hoofd en ramde dat er dus net voor de deadline uit. In mei 2011 won ik de wedstrijd, en daarmee een auteurscontract bij de uitgeverij, en in mei 2012 verscheen Glazuur. Precies een jaar, dus!

 7. Schrijf je het beste als je vrolijk bent of in een andere emotie?

  Dat ligt aan de sfeer in de scène die ik op dat moment schrijf. Aan de andere kant: als ik schrijf, dompel ik mezelf helemaal onder in het verhaal en de emoties van de personages, dus de juiste emotie dient zich vanzelf aan. Zelf als ik heel vrolijk was toen ik begon met schrijven, zat ik zelf ook gewoon te snuffen toen ik één van mijn personages dood liet gaan.

 1. Heb je tips voor beginnende schrijvers?

  Tip 1: lees mijn hup-ga-nou-eens-schrijven-gids Schrijven kreng!… Haha, oké, in het kort: schrijven komt vooral neer op discipline (vaak doen) en ervaring (veel oefenen). Schrijf elke dag iets. Wacht niet op inspiratie, maar schrijf net zolang totdat je geïnspireerd raakt. Zoek wat werkt voor jou: wel of geen muziek, een drukke ruimte zoals een café of juist thuis op de bank met zo min mogelijk afleiding. Omring je met mensen die niet bang zijn om je de waarheid te vertellen.

  Super leuk om zo meer over Lisette te weten te komen!
  Kende jij haar al?

  De andere twee e-books komen 1 oktober en 1 december uit.

Lees ook:   Gun zieke kinderen en hun gezin een vakantie | Villa Pardoes

5 gedachten over “Interview | Schrijfster Lisette Jonkman | E-book Onbreekbaar”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.