markt Iraklion
Je weet niet wat je beleeft wanneer je in Iraklion naar de markt gaat. Dit is de grootste markt van Kreta die elke zaterdag wordt gehouden. Met de derde excursie gingen we hierheen, gevolgd door een bezoek aan het centrum van Iraklion.

Op de markt van Iraklion vind je van alles. Niet alleen eten en drinken, maar ook kleding en schoenen. Aan de buitenrand vind je al het eten, meer in het midden de non-food producten.

Over Iraklion

Iraklion hoofdstad Kreta en provincie Iraklion. Deze is gesticht door arabieren in 896. Zij hebben de huidige stad Cortina kapot gemaakt en herbouwd met een muur erom. Cortina staat voor stad met stadswal. De muren werden goed onderhouden. In 1645 kwamen de turken, zij hadden 22 jaar nodig om Chandia in te nemen, door die goede stadsmuur.

Venetianen konden hier hun boten niet kwijt, dus gingen naar westen door om boten aan te meren. Ze benoemden Chandia als hoofdstad van Kreta. Dit duurde tot 1970, toen werd Iraklion weer hoofdstad. In 1898 werd Kreta bevrijd van turken.

In Chandia was de kerk, gericht op heilige Titus, kapot gemaakt. Daarvoor in de plaats bouwden de turken een moskee. De Grieks orthodoxe kerk liet het gebouw staan, maar gebruikt het tegenwoordig als een Grieks orthodoxe christelijke kerk. Vanaf 1913 wordt Chandia niet meer gebruikt, maar heet het weer Iraklion. Iraklion en Chandia voelen rivaliteit naar elkaar. Chandia heeft er de pest in dat ze hoofdrol kwijt zijn. In Iraklion en zijn buitenwijken wonen 180000 inwoners.

De markt van Iraklion

Zoals ik al zei, wanneer je op deze markt komt weet je niet wat je ziet. De Griekse kooplui schreeuwen nog harder dan wij in Nederland. “Gewoon terug schreeuwen.” zei onze gids haha. 😉 De prijzen liggen hier erg laag. Zo kochten wij een bakje aardbeien voor €1,50.

Waar wij onze koopwaar netjes uitstallen, gooien zij plastic zakken vol kleding, schoenen, ondergoed en speelgoed leeg op de tafel. Succes met het zoeken naar een linker en rechter schoen in dezelfde maat. Er zijn overigens een aantal mensen die hun kraam wel netjes inrichten. 

Bij de ingang van de markt zat een oud vrouwtje te bedelen. Armoede komt ook veel voor op Kreta. Dit is natuurlijk een slimme plek om te kiezen, omdat er veel mensen en toeristen op de markt af komen.

Het centrum van Iraklion

Na het bezoek aan de markt reden we door naar het centrum van Iraklion. Zo kwamen we over het Vrijheidsplein en langs de Morosini fontein. We hadden hier vrije tijd, dus besloten nog even over het kleine marktje in het centrum te lopen, naar de Wester poort te gaan en even te lunchen.

Ervaring

Ik vond het heel interessant om meer over Iraklion te leren. Ook de markt was leuk om eens mee te maken, maar hier hoef je niet per se heel lang te blijven. Het is allemaal veel van hetzelfde.

Het centrum van Iraklion was wel heel mooi. Hier had ik wel meer willen zien, maar door de beperkte tijd en omdat we al veel hadden gelopen zat dat er niet in.

Wat mij betreft was deze excursie het minst leuk van alle vier, maar omdat we er drie hadden geboekt kregen we deze gratis. Dat wilden we niet laten schieten want het hoort natuurlijk wel bij het eiland.

Bezoek jij wel eens een markt op vakantie?
Wat is je meest bijzondere ervaring daarmee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.