Dit is alweer de laatste blog in de Kreta serie. We gingen twee dagen voor vertrek naar Knossos. De hoofdstad van het Minoïsche Kreta. Het bezoek aan de opgravingen van deze stad, kan je combineren met het archeologische museum.

Een voordeel is dat, wanneer je Knossos met het museum vol opgravingen combineert, je een combinatie ticket kan kopen. Dit kost €16. Nadat je het ene hebt bekeken, heb je drie dagen om het andere deel te bezoeken. Je kan het natuurlijk ook op dezelfde dag doen.

Iraklion

In het centrum van Iraklion ligt het archeologisch museum. Omdat deze nog niet open was toen we aankwamen, gingen we eerst het centrum in. Hier kregen we meer informatie over bepaalde gebouwen waar we langs kwamen.

Na ongeveer een half uurtje werden we ‘vrij’ gelaten en gingen we richting het museum. Deze opent om 10.00 uur. Zo fijn, want ik moest inmiddels nodig naar de wc, haha. In totaal zijn we een uur in het museum geweest. Dit kwam ook omdat het bovenste deel niet volledig geopend was.

Zo kwamen we bijvoorbeeld langs het raadhuis. Dit was eerder gebruikt als loggia. In het midden zie je de belangrijke mensen uit Iraklion van alle tijden. Bijvoorbeeld een schrijver.

Het museum

Dit is het belangrijkste museum van Kreta en een van de bekendste van Europa. Hier vind je opgravingen uit de Kretenzische geschiedenis en prehistorie. In totaal liggen er voorwerpen van ruim 5500 jaar.

Onder andere vind je er sieraden, maar ook voorraadpotten en beeldjes van mens en dier. Wapens en baden zijn ook hier tentoongesteld. Op de bovenste verdieping vind je onder andere, herstelde, schilderijen.

Restaurant Hovoli

Na het museumbezoek hadden we nog tijd over, waardoor we nog konden lunchen. Dit hebben we gedaan bij het tentje die onze andere gids had aangeraden: Hovoli. Hier namen we allebei een pizza. Er zou nog een moment zijn om te lunchen, maar die ging niet door. Fijn dus dat we dit al hadden gedaan.

Hovoli ligt nabij het Vrijheidsplein. Dit plein herken je aan het Austoria hotel. De service was erg goed en snel. Als ‘toetje’ kregen we een soort cake met chocoladesaus. De pizza vond ik zelf wat minder, omdat er heel veel kaas op zat. Dat is natuurlijk een persoonlijke mening, want verder was hij wel erg lekker. Zoals eigenlijk overal waren we rond de 20 kwijt voor lunch en een drankje.

Knossos

De opgravingen die je nu op Knossos vindt, zijn van een 4000 jaar oud paleis. De Minoïers kwamen rond 2500 voor Christus op Kreta. Zij stichtten vier paleizen waarvan deze de grootste en het meest belangrijk was.

Rond 1700 voor Christus vond de grootste natuurramp op Kreta plaats. De uitbarsting van Santorini. Dit had aardbevingen en tsunami’s tot gevolg. Het paleis werd kapot, maar werd later herbouwd. Hierbij werd het nog groter dan het al was: 1500 kamers over 5 verdiepingen! Dit is maar liefst een oppervlakte van 22000 m2.

De handel en contacten met andere landen ging altijd vreedzaam. Ze werden rijk door de handel in sieraden, pottenbakkerij en landbouwproductie.

Er woonden zo’n 300-350 mensen op het paleis en er waren 21 voorraadkamers. In deze kamers werd de boekhouding gevonden van de handel. Zowel de koning als koningin had een eigen slaap- en badkamer. De hoofdingang is vaak aan het westen. Voor de handel in het noorden. Op het plein werden feesten en offers gehouden. 

Een terrein weer vol in de zon. Daarnaast was het best veel klimmen. Daardoor was ik naar de rondleiding met de gids er wel een beetje klaar mee. Al met al was het ook best een volle dag. Jurjen is nog wel even het terrein op gegaan, maar uiteindelijk zijn we redelijk op tijd terug gelopen naar de bus. AIRCO! ♥

Ervaring

Dit vond ik een van de betere excursies, samen met Spinalonga. Het was helemaal perfect geweest als we de gids van de andere twee excursies hadden gehad haha.

De geschiedenis trekt me blijkbaar toch meer dan dat ik altijd denk. Bovendien maakt het natuurlijk uit hoe het gebracht wordt. Vooraf had ik het niet gedacht en was het vooral Jurjen die met deze excursie mee wilde.

Het museum, iets wat me ook niet per se trekt, vond ik ook heel tof om al die opgravingen te zien. Ik denk dat de sieraden en schilderijen me het meest aanspraken.

Ga jij graag naar musea?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.