invloed van zonlicht
Lupus klachten kunnen uitgelokt worden door de zon. Daarom is het heel belangrijk maatregelen te treffen en jezelf te beschermen. Een zonvakantie is vaak niet aan te raden.

Maar Joyce, jij bent toch twee keer naar een zon bestemming geweest? Klopt! Het is echter wel een risico dat ik neem. Ik weet nooit of de Lupus er op zal vlammen of dat ik zieker word. Maar wat is de invloed van zonlicht op Lupus patiënten? 

Overgevoeligheid voor de zon

Een van de kenmerken van gevoeligheid voor zonlicht is huiduitslag. Eveneens kunnen er op de huid ontstoken plekken ontstaan. Andere klachten, die voor mij meer herkenbaar zijn, zijn: misselijkheid, vermoeidheid of pijnlijke gewrichten.

Hoe gevoelig je bent voor de zon, licht ook aan het soort Lupus dat je hebt. Het is dus niet gezegd dat iedereen ziek wordt bij blootstelling aan de zon.

Natuurlijk heeft iedereen risico’s in de zon. Denk aan verbranding van de huid, snellere veroudering of zelfs huidkanker.

Samenstelling zonlicht

Zonlicht bestaat uit verschillende soorten straling: UV-licht, infrarood en zichtbaar licht. Bij gevoeligheid voor zonlicht, ligt dit vaak aan UV-A en UV-B. Deze zorgen voor bruining van de huid, verbranding en UV-A zorgt niet alleen voor bruinen, maar ook voor veroudering van de huid.

De laatst genoemde is altijd en de hele dag aanwezig en even krachtig. UV-A komt zelfs door glas, waardoor je ook in huis klachten kunt krijgen. Het is dan ook niet verstandig onder de zonnebank te gaan.

Je kunt zelfs last krijgen onder bepaalde lampsoorten als TL-buizen, Spaarlampen en halogeen lampen. Het beste is dan te kiezen voor led-lampen.

Aanpassingen

Blootstelling beperken

 • Ga niet tussen 11:00- 16:00 naar buiten.

 • Bescherm je huid met kleding of zonnebrandmiddelen.

 • Ben je lang buiten? Kies dan voor allebei en smeer ook onder kleding.

 • Draag een zonnebril die UV-straling tegenhoudt.

 • Gebruik zonwerende lipbalsem.

 • Kies voor een UV-werende parasol en beplak ramen met raamfolie.

Kleding

 • Kies wijde, dicht geweven kleding. De zon dringt moeilijker door.

 • Donkere kleding houdt de zon beter tegen dan lichte kleding.

 • Verwissel direct van kleding na het zwemmen.

 • Gebruik een hoed of pet om je hoofd te bedekken.

 • Er is speciale kleding die beschermt tegen UV-straling. Dit kan je via buitensportzaken en online kopen.

Zonnebrand

Kies zonnebrand producten met een hoge SPF factor. De SPF geeft aan hoeveel langer je in de zon kunt blijven als je dit product gebruikt. (vergeleken met wanneer je geen zonnebrand gebruikt).

Wanneer het zonlicht intensief is kan je beter een hogere factor kiezen. Let er op dat het product beschermt tegen UV-A en UV-B. Op die manier ben je verzekerd van bescherming. Daarnaast is het handig een product voor de gevoelige huid te nemen. Dit komt namelijk vaak voor bij Lupus patiënten. Bovendien zitten er minder toevoegingen als parfum en geurstoffen in. Je kunt zonnebrandproducten gemiddeld 3 jaar bewaren. Uiteraard is het belangrijk regelmatig te blijven smeren.

Hoe bescherm jij jezelf tegen de zon?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.