nee zeggen
Zelf vind ik het ook een enorme uitdaging: nee zeggen. Wanneer iets wordt gevraagd heb ik vaak voor ik er erg in heb ja gezegd. Maar ja zeggen is soms ook nee zeggen tegen jezelf en dan ga je een stap te ver.

Mensen die geen ‘nee’ zeggen, verspillen als het ware hun tijd. Je doet namelijk niet, in de korte tijd die je maar hebt op deze wereld, wat je het leukst vindt. Zeg daarom maar eens ja tegen jezelf en tegen dat wat jij nodig hebt.

Waarom nee zeggen zo moeilijk is

Hoe vaak heb je ‘ja’ gezegd tegen iets wat je eigenlijk niet wilde doen? Waarschijnlijk, net als ik, ontzettend vaak. Nee zeggen is dan ook veel moeilijker dan toezeggen. Maar waarom zeg je eigenlijk geen nee? Vaak is een onderliggende oorzaak: bang zijn om teleur te stellen, niet aardig gevonden te worden en angst voor afkeuring.

Mensen zijn sociale wezens, ze helpen elkaar. Dat is in ieder geval hoe het vroeger was. Het was een belangrijk mechanisme om te overleven. Om nog maar te zwijgen over de kans om sociaal uitgesloten te worden. In de huidige maatschappij is er veel meer strijd en concurrentie. Het is dus helemaal niet handig dat dit nog zo in ons DNA zit.

Tegenwoordig schijnen we steeds meer ‘ja’ te zeggen, omdat het een goed gevoel geeft. Iets wat we in de haastige maatschappij nodig hebben. We zijn vooral bezig met wat er moet gebeuren en niet met wat het ons oplevert.

Dit komt ook door het altijd maar bereikbaar zijn door de smart phone en sociale media. Door die bereikbaarheid is het makkelijker om iemand iets te vragen. Ook verwachten we sneller antwoord. Je hoeft niet altijd gelijk te reageren, je mag andere prioriteiten hebben.

Waarom je het wel zou moeten doen

Door nee te kunnen zeggen, houd je grip op je leven. Je doet wat jij leuk vindt en wat voor jou goed is. Egoïstisch? Misschien. Maar voor jezelf zorgen is even belangrijk als voor een ander zorgen.

Wanneer je een keer iets niet doet voor een ander, houd je meer tijd over om dat te doen waar je energie van krijgt. Je doet ook alleen wat je het liefst doet. Daardoor heb je weer meer energie en rust in je hoofd. Zowel jij als de ander hebben duidelijkheid. Voor jezelf kiezen voelt goed en door al deze positieve effecten heb je ook nog eens meer focus en ben je productiever.

Hoe doe je dat dan? Nee zeggen.

  • Neem even de tijd om te denken over een antwoord. Kom er, indien mogelijk, later op terug.

  • Je zegt geen nee tegen de persoon, maar tegen een vraag. Onthoud dat!

  • Schrijf op wat je wilt bereiken, welke lopende projecten je hebt en bezigheden in je leven. Zo kun je goed bekijken of een vraag je verder helpt en of je er ‘ja’ of ‘nee’ op zou moeten zeggen.

  • Breng het op een respectvolle manier. Niemand zal boos worden, omdat jij op een nette manier weigert. En het is ook niet erg om op een keuze terug te komen. Soms zeg je iets toe, maar kom je erachter dat het toch niet handig is. Wordt de ander wel boos? Waarom vind je dit dan zo erg?

Zeg jij makkelijk nee?
Hoe doe jij dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.