Naast de boeken ‘Opgeruimd’ en ‘Spark Joy’, verscheen ook een Netflix serie. Iedereen is in de ban van de Marie Kondo methode voor een opgeruimd huis. Een manier die ik probeer toe te passen sinds ik verhuisd ben.
Marie Kondo? Again? Ja, ondanks dat er al veel over geschreven is, past het heel goed naast het zelfzorg artikel over 7 basisbehoeften voor geluk van afgelopen woensdag. Het zorgt namelijk voor een opgeruimde omgeving.
Wie is Marie Kondo?
Je leest een boek van haar, ziet haar in de serie… Maar wie is Marie Kondo eigenlijk? Marie is een 34 jaar oude, Japanse, vrouw. Al van jongs af aan is ze geïntrigeerd door opruimen. Op een gegeven moment waren de huizen van buren, familie, vrienden en haarzelf opgeruimd. Daarom is ze “professional cleaning consultant” geworden. Haar doel is om mensen te helpen een fijn en inspirerend thuis te creëren.
De Marie Kondo Methode
Kort gezegd bestaat de methode uit … stappen. Je deel je spullen in, in 4 categorieën:
kleding, boeken, overige dingen en herinneringen. Door het opruimen per categorie aan te pakken, heb je beter overzicht.
Leg alles, wat door het huis ligt, van een categorie op een bult. Per item voel je of het je nog plezier geeft. Zo niet dan kan het weggegooid, of je kan er iemand anders blij mee maken. Op die manier blijven alleen de fijnste of mooiste spullen over.
Opruimen is het ordenen van de geest, schoonmaken reinigt de geest.
Zet zoveel mogelijk je spullen rechtop, ook je kleding. Daardoor kun je goed zien wat je hebt en kun je er makkelijk bij. Via de zoekterm ‘folding clothes Marie Kondo’ vindt je hier voorbeelden van.
Marie zet haar spullen per categorie vaak in bakken. Bijvoorbeeld voor kruiden, maar ook shirts, ondergoed en sokken. Deze bakken of dozen kun je gemakkelijk weer in de kast plaatsen.
Meer opruim tips
Naast de vouwmethodes zijn er nog meer stappen die je kunnen helpen om het gewenste resultaat te bereiken. Daarmee komen we gelijk bij de eerste stap.
-
Visualiseer hoe jij wilt dat je huis eruit ziet. Dit helpt om het doel te halen. Je kunt hiervoor een vision board maken, waardoor het echt tastbaar is.
-
Doe eerst dingen weg voor je het een plek geeft, op die manier staan gelijk alleen de dingen die je houdt in je huis. Bij een verhuizing is het ook aan te raden om eerst dingen weg te doen voor je gaat inpakken. Zo verhuis je nooit onnodige spullen waar je toch geen plezier uit haalt.
-
Maak foto’s! Door het voor en na verschil te zien raak je gemotiveerd. Daardoor ga je gemakkelijker verder met een volgende categorie. Er ontstaat een soort trots gevoel en je kunt met anderen delen wat je vooruitgang is.
-
Zorg dat je duidelijk voor ogen hebt welke bergruimte je hebt en wat er in zit. Heb je spullen van dezelfde categorie nog op andere plekken liggen? Zorg dat het allemaal bij elkaar ligt.
-
Prop je kasten niet vol, maar houdt een percentage van 70-90% aan. Op die manier hou je ruimte over en blijft het overzicht bewaard. Zie je al de rode draad… 😉
-
Hou het vol! Als je eenmaal bezig bent, ga door. En als het helemaal klaar is, hou het bij. Op die manier blijft je huis een fijne plek.
Hoeveel spullen je ook hebt, het is altijd eindig!
Maak een oplaadplek in huis
Een plek waar je je terug kunt trekken en een paar van je favoriete dingen hebt is heel belangrijk. Na een lange dag is er niets fijner dan een plek om tot rust te komen en op te laden.
Voor mij is dit mijn kantoor/hobbykamer. Hier heb ik een heerlijk uitzicht, maar ook scrapspullen en ik kan mijn laptop er neerzetten. Op die manier heb ik eigenlijk alles waar ik dan behoefte aan heb bij elkaar.
Nu kan ik me voorstellen dat je geen hele kamer over hebt. Dan is een hoek in huis ook goed. Maar zorg dat er een plek is die écht van jou is. Waar jij je gelukkig voelt.
Een opgeruimd huis, een opgeruimd hoofd
Dit is zo herkenbaar! Ik merk echt dat, wanneer ik niet lekker in mijn vel zit, mijn huis dat weerspiegelt. Het is veel minder opgeruimd en georganiseerd. Dan kom je natuurlijk al snel in een vicieuze cirkel, waardoor het een het ander versterkt. Ook zie je het aan mijn kleding ik doe er een stuk minder moeite voor om er leuk uit te zien.
Door het bij te houden en soms maar een kleine stap te zetten, vult je hoofd zich niet letterlijk met de rommel. Een opgeruimd huis is een opgeruimder hoofd.
Mijn huis Marie Kondo proof?
Ik heb het grootste deel van mijn spullen nu uitgepakt. Tijdens het inpakken keek ik wat handig plekken zijn om iets op te bergen, maar ook hoe ik er makkelijk bij kon. Zo heb ik in mijn kledingkast bakken staan waar mijn kleding in zit. In de keuken zitten mijn kruiden in een mandje en in een trolley heb ik schoonmaakdoekjes ook in mandjes zitten.
Mijn huis is echt niet 100% Marie proof. Er is nog genoeg te doen, maar ik ben wel heel gemotiveerd om er goed mee bezig te zijn. Hierbij hielp de serie me ook enorm. Je ziet wat voor een verschil het kan maken.
Het brengt een soort rust en gelukkig gevoel. Alles is netjes en je kunt er zo makkelijk bij. Dat heb ik echt heel erg gemist. In mijn studio was het wel 100% volgepropt. Nu komen mijn spullen tot z’n recht.
Is jouw huis al Marie proof en heb jij een oplaadplek?
[bcl href=”https://www.bol.com/nl/p/opgeruimd/9200000039849056/” id=”” class=””]E-book Opgeruimd![/bcl]
[bcl href=”https://www.bol.com/nl/p/spark-joy/9200000054688217/?s2a=#producttitle” id=”” class=””]E-book Spark Joy[/bcl]
[bcl href=”https://www.bol.com/nl/p/opgeruimd-de-manga/9200000085153669/?s2a=#producttitle” id=”” class=””]Paperback Opgeruimd![/bcl]
[bcl href=”https://www.bol.com/nl/p/spark-joy/9200000071380293/?s2a=#producttitle” id=”” class=””]Paperback Spark Joy[/bcl]
Leave A Reply