Mens zijn

Hoe doe je dat, mens zijn tussen alle andere mensen om je heen. Op wie je verlieft bent, mensen die je zwaar irriteren of mensen van wie je houdt? Hoe ben je tussen al die mensen jezelf, een uniek mens.

Met deze woorden begon Wende haar nieuwe theaterconcert, Mens, naar het gelijknamige album. Woorden die me aan het denken hebben gezet. Hoe zichtbaar maak je jezelf, hoe groot of klein. Hoe ga je om met de facetten die bij het leven horen?

Jij

Jij, mooi uniek persoon, met je eigen dromen. Levend in een wereld waarin iedereen wat vindt, waar iedereen voor je probeert te bepalen hoe jij je leven moet leven. Hoe zorg jij dat je rechtop blijft staan en je eigen pad volgt? Dat je niet omver geblazen wordt door het geweld in de wereld en de door razende tijd. Want jij mag er zijn, zoals je bent.

Jij kan het verschil maken door je hart te volgen, door jezelf te zijn. Maak je dromen waar en draag daarmee bij aan de liefde in de wereld. Al help je er maar één iemand mee. Dat is meer dan wanneer je gevangen zit in een kooitje: het verwachtingspatroon van de maatschappij. 

Risico’s

Men is snel geneigd het veilige pad te volgen dat bij je geboorte al is uitgestippeld. Na verschillende scholen een baan, een relatie, samenwonen, trouwen en kindjes. Maar vooral niet iets wat meer risico met zich meebrengt. Stel je voor dat je je droom hebt geromantiseerd?

Er is niets mis mee om soms een afrit te pakken. Wil jij een eigen bedrijf beginnen en heb je dit goed uitgedacht? Waarom zou je het niet proberen? Wie weet wordt het een enorm succes en kun je de mensen die je laten twijfelen het tegendeel bewijzen. Als het je gelukkig maakt om niet voor kinderen te kiezen, waarom zou je het dan wel doen ‘omdat het zo hoort’? Het is zonde om straks op je sterfbed te denken “had ik maar”.

Eigen ervaring

Ik zou heel graag een webwinkel beginnen en daarnaast zorgen dat mijn blog mensen inspireert. Dat ik daarmee meer mensen bereik. En natuurlijk zie ik een hele groep beren op de weg en ja het is eng, maar moet ik het daarom maar niet doen? Als dat is waar ik blij van wordt en plezier uit haal, dan is mijn geluk toch veel belangrijker dan de angst (van anderen)?

Er zijn mensen die niet geloven dat lukt of dat ik dit kies uit angst voor echt werk. Die twijfels maken mij ook aan het twijfelen. Maar ik kan zeggen dat het toch niet zo is: ik haal er geluk en plezier uit. Dat ervaar ik des te meer nu ik ook in de bieb werk. Dat wil ik ook echt blijven doen, maar iets ernaast voor mezelf lijkt me geweldig.

Ben ik zeker over mezelf? Durf ik mezelf te zijn? Echt niet altijd, daar is nog heel veel in te behalen. Ik geloof echter wel in mijn droom. Ik geloof dat dit een succes kan worden, al is het maar omdat ik er enthousiast van wordt. Jullie horen er ook zeker meer over in het nieuwe jaar!

Lied

101 jaar geleden werd het al gezongen in ‘Mens durf te leven’:

Met je kop in de hoogte, en neus in de wind.

En lap aan je laars hoe een ander het vindt.

Houd een hart vol van warmte, en van liefde in je borst.

Maar wees op je vierkante meter een vorst.

Wat je zoekt kan geen ander je geven. Mens, durf te leven.

Leef jij het leven dat je wilt leven?
Waarom wel/niet? Wat zou je graag anders zien?

2 gedachten over “Over mens zijn en durven leven”

  • Je hebt echt gelijk. Wat ben jij een inspiratie. Mensen zijn zo uniek zoals ze zijn. Met al hun onhebbelijkheden. Dat maakt ze juist sterk en fantastisch. Vaak wordt je een complex aangepraat, daar heb ik ook last van. Men vind mij raar…. ik ben anders en uniek…. dankjewel zou ik moeten zeggen.
    Mijn leven; het schrijven neemt steeds groter deel in mijn leven in. Gelukzalig gevoel geeft dat. Verder creëer ik mijn leven zoals ik dat wil. Best blij dus.
    Bedankt dit had ik ff nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.