Deze week is het weer de collecteweek van het Reumafonds. Gelukkig hebben zij een enorm handige manier van collecteren voor reuma patiënten die niet langs de deuren kunnen. Zo heb ik ook een online collectebus aangemaakt. In deze blog deel ik de link er naar toe en vertel ik waarom het zo belangrijk is dit goede doel te steunen. 

Wat is Reuma
Er zijn ongeveer 100 verschillende chronische ziekten die onder reuma vallen. Kort gezegd is het een aandoening aan gewrichten, spieren en pezen. De bekendste vormen zijn ontstekingsreuma, artrose en wekedelen reuma. De meeste mensen hebben last van pijnlijke of stijve spieren en gewrichten, maar ook vermoeidheid is een veelvoorkomende klacht.  Helaas is reuma een grillige ziekte waardoor het na een langere goede periode ineens weer helemaal terug kan komen. Veel patiënten zijn beperkt in hun dagelijks leven. 

Reuma in Nederland
In Nederland zijn er bijna 2 miljoen volwassenen en 3000 kinderen met reuma. Ruim 61% van de patiënten is onder de 65 jaar. De totale kosten door ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid, maar ook door medische kosten, liggen jaarlijks op €19,2 miljard. Bijna 280.000 mensen zijn arbeidsongeschikt en slechts 58% van de mensen met ernstige reuma heeft een betaalde baan. Genoeg reden om door te gaan met onderzoek naar een manier om het leven van deze mensen zo fijn mogelijk te laten zijn. 

Feitjes

1,6 miljoen mensen met reuma zijn onder behandeling van een arts. Van deze mensen:

• maken 1,1 miljoen gebruik van fysiotherapie
• zijn 700.000 afhankelijk van hulpmiddelen
• moeten 630.000 dagelijks medicijnen innemen
• krijgen 200.000 een poliklinische dagbehandeling
• worden 135.000 opgenomen in het ziekenhuis

Mijn collectebus
Inmiddels is denk ik wel duidelijk dat ik zelf ook een reumatische aandoening heb. Daarom vind ik het belangrijk dat er blijvende mogelijkheden zijn tot het uitvoeren van onderzoek. Hierdoor kan er misschien een middel worden gevonden dat ons leven dragelijker of misschien zelfs pijnvrij kan maken. Zelf heb ik niet de mogelijkheid om deur aan deur langs te gaan, maar online collecteren is wel een mogelijkheid.

Op naar een beter leven met reuma en hopelijk een toekomst zonder reuma. Graag steun ik het Reumafonds, hopelijk jullie ook!? Je vindt mijn collectebus hier.

Wil je meer weten over het beleid van het Reumafonds? Kik hier
Wil je meer weten over het Reumafonds en reuma? klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *