Ik ben jaloers en daar ben ik niet trots op. Eigenlijk vind ik jaloezie een heel nare eigenschap, omdat het al snel kan voelen alsof je een ander niets gunt. Maar dat is in mijn geval absoluut niet zo. Misschien is het ook meer de angst om leuke dingen te missen.
Voor mijn gevoel heb ik niet vaak te maken gehad met het gevoel van jaloezie. Over het algemeen doe ik namelijk zelf ook heel leuke dingen en heb ik een fijn leven. Nu met de pandemie voelt dat anders, zeker in de zomervakantie, waarin veel mensen weer meer ondernemen.
Jaloezie
Rondom jaloezie hangt een negatieve sfeer en het wordt vaak gezien als niet helpende emotie. Daarom is het goed je bewust te zijn wanneer je dit ervaart en het te accepteren. Wanneer we ons bedreigd voelen is jaloezie een instinctieve emotie. Je kunt er dus niet veel aan doen dat je dit ervaart, maar wel aan hoe je er mee om gaat.
De emotie onderdrukken heeft geen zin want, net als met alle andere emoties, wordt het dan juist heftiger. Daardoor heeft het langer invloed op je. Benoem ze, merk ze op, maar laat ze geen bezit van je nemen. Bovendien zal er een goede reden achter schuilen waarom je jaloers bent. Bijvoorbeeld verlatingsangst, angst om voor schut gezet te worden… Door de achterliggende reden te ontdekken, kan je het makkelijker loslaten. Probeer vooral niet boos op en te hard voor jezelf te zijn. Daar heeft niemand wat aan.
“Jaloezie of ijverzucht (ook: jaloersheid of nijd) is een gemoedstoestand of emotie waarbij men datgene wenst te krijgen wat een ander reeds heeft gekregen, of wenst dat de ander datgene niet had. Dit kan zowel om materie, eigenschappen als om relaties gaan.“
Wat betekent jaloezie?
Het gevoel van jaloers zijn ontstaat vaak wanneer je ergens naar verlangt. Je wilt iets hebben wat je nu niet hebt. Daarom is het goed te kijken wat datgene is. Wat mis je nu? Probeer zo specifiek mogelijk je antwoord te formuleren.
Meestal is hetgeen waar we jaloers op zijn iets wat binnen bereik ligt. Wat je ook zou kunnen hebben. Het kan een gevoel zijn van ongelijkheid, wat je gelijk wilt maken. Zie het als schop onder de kont om in actie te komen. Welke stappen zijn nodig om te bereiken wat je graag wilt? Soms helpt het om, de persoon op wie je jaloers bent, te vragen hoe ze iets bereikt hebben. Wie weet kun je wat met de tips.
Op deze manier, door ermee bezig te gaan en in actie te komen, zet je het negatieve van jaloezie om in iets positiefs. Je doel komt dichterbij, waardoor je minder reden tot jaloers zijn hebt.
Fear of missing out
Dit is de angst om iets mis te lopen of een achterstand op te bouwen vergeleken met de ander. Vaak denken we, dat we door dingen te missen, minder gelukkig zouden zijn. Soms gaat het gepaard met het gevoel van sociale druk om bepaalde dingen te kopen die een ander ook heeft aangeschaft. Doe je dit niet, dan kan je bang worden buiten de groep te vallen.
Daarnaast proberen we zelf ook anderen, onbewust, te overtuigen om dezelfde keuzes te maken als wijzelf. Denk aan vakanties of gaan eten in een bepaald restaurant. Door je eigen ervaringen te delen, hoop je dat de ander deze ervaring ook niet wil missen. Dit zorgt voor status en onderlinge verbondenheid.
Sociale media
Sociale media is een grote “boosdoener” op het gebied van jaloezie en fear of missing out. Doordat de berichtenstroom constant doorgaat krijg je het gevoel belangrijke berichten te missen als je even niet kijkt. Dit zorgt vaak ook voor verslaving aan de sociale media.
Het lijkt inmiddels bijna onmogelijk om even niets te doen en elke minuut ‘moet’ nuttig besteed worden. Angst, onrust en depressies nemen toe, terwijl de ruimte voor creativiteit afneemt. Dit wordt veroorzaakt door de vele prikkels die we de hele dag door krijgen. En dat niet alleen. Het fenomeen fear of missing out zorgt er ook voor dat we bijna nooit meer alleen zijn. Bovendien wordt het overslaan van activiteiten vaak gezien als saai en ongezellig. Dat helpt niet om af en toe voor een avondje thuis op de bank te kiezen.
Vakantie & uitjes
Sinds 2014 ben ik elk jaar op vakantie geweest, tot nu. Niet alleen vakanties naar het buitenland, zoals Kreta, Gran Canaria en Berlijn, maar ook gewoon binnen Nederland. Dit geldt ook voor weekendjes in een hotelletje, om een nieuwe plek te ontdekken.
Ik weet ook dat dit er voor mezelf voorlopig niet inzit. Met alle maatregelen en de kans dat je vast komt te zitten in een land voelt het niet goed. Maar missen doe ik het wel. Ik keek er enorm naar uit om weer naar Kreta te gaan, of naar Ohrid in Macedonië. Een nieuwe stad om te ontdekken. En zo had ik nog een weekendje Veenendaal met mijn vader staan, maar ook met het openbaar vervoer reizen voelt niet ontspannen.
Vakanties zijn voor mij een moment om echt even alles los te laten. Nieuwe creativiteit en ideeën op te doen. Vaak doet een ander klimaat mijn lichaam ook goed. En ook al kun je de vakantie thuis een beetje na bootsen. Helemaal hetzelfde zal het toch niet zijn.
Ondertussen zie ik overal op Instagram en Facebook, maar ook binnen mijn eigen familie, vakantie foto’s voorbij komen. En dat had ik toch ook wel heel graag gewild. Lekker wandelen langs het strand, uit eten, suppen (ook al zou ik er af vallen), barbecueën, maar vooral samen zijn met familie.
Uit eten en terrassen
Ook wanneer ik langs terrassen kom en mensen met lekkere drankjes, snacks of eten zie zitten, verlang ik ernaar. Buiten genieten van het mooie weer, met andere vrienden samen komen… Maar tegelijkertijd word ik overvallen door een soort angst en paniek. De terrassen zitten zó vol en er staan zelfs mensen tussen. Dat geeft een heel onveilig gevoel, want zo kan de 1,5 meter afstand nooit worden gehouden.
Elk jaar ging ik wel een aantal keer, bijvoorbeeld na een fietstocht, lekker op een terras zitten. Om mezelf en de ander te trakteren. Gewoon even een verwenmoment en genieten van wat de horeca te bieden heeft. Dat is toch anders dan zelf bitterballen maken, een taartje uit de supermarkt of spareribs via Thuisbezorgd. (Ik noem maar wat…)
Ooit komt het wel weer, maar voor nu is het best een gemis.
Wat zijn de dingen die jij heel erg mist?
Comment
Een echte zonvakantie moet ik ook missen, maar eerlijk gezegd ben ik alles behalve jaloers op mensen die wel zijn gegaan. Het is gewoon niet zoals een vakantie ‘hoort’ te zijn. Tuurlijk vind ik het jammer, maar hopelijk hebben we volgend jaar meer mogelijkheden. Dit jaar blijf ik gewoon binnen NL, dat lijkt me even het beste.
Wat ik ook mis is het echte spontaan leuke dingen doen. Of überhaupt leuke dingen doen. Het weerhoudt je toch om de “drukte” of mogelijke drukte op te zoeken. Ik merk dat ik daarin erg terughoudend ben.