Als klein kind leer je lopen en fietsen, praten en zwemmen. Hoe ouder je wordt, hoe meer je leert. Vandaag ben ik jarig en wil ik graag terugblikken op de dingen die ik het afgelopen jaar heb geleerd. Terwijl ik geniet van een dagje wellness kunnen jullie dit artikel lezen. 

Jarig zijn is niet iets waar ik per se naar uit kijk. In het middelpunt van de aandacht staan is niet zo mijn ding. Cadeautjes, kaartjes en taart kan ik natuurlijk wel waarderen.  Daarom vier ik al voor het derde jaar op rij mijn verjaardag niet meer voor de hele familie. Sociale aangelegenheden kosten me meer energie dan dat het me oplevert en dat is het me niet waard. Dit heeft mede te maken met mijn Lupus. 

Een kwart eeuw, halve Sarah. Vandaag blaas ik 25 kaarsjes uit. Voor mijn gevoel ben ik het afgelopen jaar meer gegroeid dan de jaren ervoor. Op persoonlijk vlak, maar ook op creatief vlak. Een groei die ik zeker de komende tijd voort wil zetten en nog verder wil uitbreiden. Ik ben er van overtuigd dat er nog veel meer mogelijkheden in mij verstopt zitten en die wil ik er heel graag uithalen. Een leven leiden waarin ik echt blij word van dat wat ik doe en echt gelukkig ben. 

Laten we kijken naar wat ik dit jaar heb geleerd: 

#1 Meer voor mezelf opkomen 
Ik heb geleerd meer voor mezelf op te komen en te laten horen wat ik graag zou willen of juist niet. Eerder was ik geneigd om op dat soort momenten mijn mond te houden, maar ik mag ook mijn stem laten horen en ruimte innemen. Mijn mening is immers even belangrijk als die van een ander. Daarnaast laat ik me ook niet meer zo makkelijk vertellen wat ik wel of niet zou moeten doen. Het is mijn leven en ik kan op mijn 25e prima mijn eigen keuzes maken. Wat ik nog wel graag wil leren is om niet gelijk in verdediging te schieten of uit emotie te reageren. 

#2 Van de kleine dingen genieten
Dit komt vooral door mijn revalidatie. Alles kunnen en doen was en is niet altijd even vanzelfsprekend. Geluksmomenten zitten ook niet altijd in de grote dingen. Een kop thee, een warme douche, schone was… Allemaal dingen om van te genieten. Daar doe ik ook extra mijn best voor en probeer er meer bij stil te staan. Daar vanuit is ook de rubriek ‘geluksmomentjes’ ontstaan. Niet alleen om mezelf er aan te herinneren, maar ook om jullie te laten zien hoe klein zo’n moment maar hoeft te zijn. Ook wanneer het wat minder gaat kan ik er beter mee omgaan en maak ik er het beste van. Je moet er immers zelf wat van maken.

#3 Wie mijn echte vrienden zijn 
Dit is niet het meest prettige puntje, maar wel een goede. Het is fijn om te weten van wie je op aan kunt als het even minder gaat en wie er alleen in goede en leuke tijden is. Je hoeft echte vrienden niet elke week te zien. Als het een goede vriendschap is, is dat ook zo na langere tijd met minder contact. Het contact met Tymo is bijvoorbeeld weer helemaal terug, terwijl dat even minder was. Toch kennen we elkaar al 8 jaar. Ik ben enorm dankbaar voor de paar goede vrienden die ik heb. Door mijn persoonlijke groei kan ik ook voor hun een betere vriendin zijn.  

Het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen!

#4 Positiever in het leven staan
Als ik kijk naar vorig jaar, merk ik dat ik positiever in het leven sta. Wanneer iets anders loopt dan gehoopt raak ik minder van slag. En in plaats van problemen, probeer ik kansen te zien. Ik moet zelf wat van het leven maken, dat kan niemand anders voor mij doen! Wat mij hier ook bij heeft geholpen is een stukje accepteren van mijn Lupus. Mijn grenzen zijn duidelijker, hierdoor kan ik er makkelijker mee om gaan als iets niet lukt. Op slechte momenten probeer ik er het beste van te maken. Naar anderen en mezelf toe probeer ik wat  meer vergevingsgezind te zijn, bijvoorbeeld door meer te luisteren naar mijn lijf en behoefte dan wat ik ‘per se’ wilde. Ik luister meer naar mijn lijf of waar ik behoefte aan heb. 

#5 Ik onderneem meer
Van stilzitten wordt het niet beter. Je hebt dan zoveel tijd om na te denken en je lijf wordt er alleen maar stijver van. Afgelopen jaar ben ik dan ook meer begonnen met bewegen. Natuurlijk startte ik ook deze blog op, wat best spannend was. Zeker toen ik de domein naam kocht, dit vond ik best spannend.  Mezelf uitdagen om nieuwe dingen te leren is ook een nieuwe verbetering. Ik lees boeken over onderwerpen die me interesseren. Dit doe ik niet alleen met bloggerelateerde onderwerpen, maar ook algemene dingen waar je in het dagelijks leven tegen aan kunt lopen. Een stukje investering in zelfontwikkeling. 

Dit waren de vijf belangrijkste groeigebieden en lessen van afgelopen jaar. Kijk jij ook rond je verjaardag terug op het afgelopen jaar? Waarin wil jij groeien en beter worden? 

3 gedachten over “Persoonlijk | It’s my birthday | Hoe ik ben gegroeid dit jaar”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.