hoe ik rondkom van een wajong uitkering
Wanneer je een Wajong ontvangt, is bijverdienen niet vanzelfsprekend. Dit is namelijk best ingewikkeld geregeld bij het UWV. Daarnaast ga je er ook niet altijd op vooruit wanneer je extra inkomsten hebt.

Bijverdienen & extra inkomsten. Het lijkt hetzelfde, maar met extra inkomsten bedoel ik eigenlijk kleine bedragen. Ik ga er zo dieper op in en noem de opties.

Bijverdienen

Bijverdienen wanneer je een Wajong ontvangt is niet zo gemakkelijk. Er zijn verschillende ‘versies’ van de Wajong en er gelden voor elke versie weer andere regels. Super ingewikkeld dus. Daarnaast is er een grens tot waar je gekort wordt op je uitkering. Het bedrag wat je per maand krijgt is dan dus eigenlijk hetzelfde. Iets wat mijns inziens niet echt motiverend werkt. En dat terwijl het UWV heel graag mensen weer aan het werk ziet.

Alle kleine dingen die je doet om geld te verdienen, een klusje of bijles geven bijvoorbeeld, wordt gezien als werk. Deze dingen moet je dus altijd doorgeven. Geld ‘verdienen’ door verkoop op Marktplaats hoef je niet door te geven. Dit geldt ook voor particulier je kamer/huis verhuren.

Oude Wajong en Wajong 2010

Het is super ingewikkeld om uit te leggen hoeveel je bij mag verdienen. Er wordt in alle gevallen gekeken naar het percentage arbeidsongeschiktheid. Daarnaast wordt het loon dan aangevuld tot een bepaald % van het minimumloon.

Bij de oude Wajong mag je bijvoorbeeld per maand bruto €330 bijverdienen, zonder gekort te worden. Bij alles daarboven gaat er een deel van je Wajong af.

Omdat ik geen verkeerde informatie wil geven, raad ik je aan contact te zoeken met het UWV. Zij kunnen je alle gegevens en bedragen geven die jij wilt weten.

Wil je weten hoe het voor jou zit? Hier heb je de rekenhulp Wajong 2010 en Oude Wajong.

Vrijwilligerswerk

Het is altijd belangrijk om, binnen een week, veranderingen in je situatie door te geven. Dus ook wanneer je vrijwilligerswerk gaat doen. Het is daarbij ook belangrijk dat je duidelijk noemt dat het bedrag wat je krijgt gaat om een onkostenvergoeding en niet om loon uit arbeid.

De bijverdiensten/vergoeding voor vrijwilligerswerk die je per maand mag ontvangen is maximaal €150. Per jaar ligt dit op maximaal €1500. Komt de onkostenvergoeding boven dit bedrag uit, dan ziet het UWV dit als loon. In dat geval wordt dat loon aangevuld tot maximaal 75% van het minimum loon.

Wanneer je 22 jaar of ouder bent mag deze vergoeding niet boven de €5 per uur liggen. Ben je jonger? Dan is dit €2,75. Dit is inclusief een eventuele reiskostenvergoeding.

bijverdienen & extra inkomsten

Extra inkomsten

Zoals ik al zei: met extra inkomsten bedoel ik kleine bedragen die je krijgt door creatief te denken. En dan hoef je echt niet te knutselen. 😉 Het zijn dingen die je kunt doen om net even wat meer te besteden te hebben.

Statiegeld

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben geneigd om lege flessen gelijk in te leveren. Nu probeer ik dat even niet te doen. Wanneer je het een tijdje opspaart, krijg je vanzelfsprekend meer geld terug. Dit scheelt weer mooi op de boodschappen. Met 4 flessen krijg je namelijk al een Euro. Dit in een spaarpotje is ook weer leuk na een tijd heb je dan een leuk bedrag.

Leeg je portemonnee

Tegenwoordig pin ik mijn boodschappen budget per week. Als ik aan het eind van de week nog wat geld over heb, dan doe ik het geld in een spaarpotje. Op die manier spaar je een beetje en ongemerkt tikt dit toch best aan. Hiervoor gebruik ik vooral het echte kleingeld. Euro’s en €2 munten neem ik liever mee naar de week erna. Aan het eind van de maand gaan die wél de spaarpot in als ze er nog zijn.

Koopzegels

Het kost je wat meer tijdens de boodschappen, maar uiteindelijk vind ik het een mooie investering. Ik koop bij de PLUS en AH koopzegels. Bij de AH betaal je €49 voor een vol boekje, maar krijg je €52 terug. Dat is dus €3 winst. Dat krijg je op een spaarrekening niet meer voor elkaar. 😉 Bij de plus betaal je €4 en krijg je er €6. Als ik ze niet direct nodig heb bewaar ik volle boekjes voor bijvoorbeeld de vakanties.

Online enquêtes

Er zijn enorm veel sites waar je mee kunt doen aan enquêtes. Denk aan Euroclix, Qassa of jijbentbelangrijk.nl. Hiervoor krijg je dan punten. Bij een deel van de sites kan je deze na een x aantal punten laten uitbetalen. Bij anderen krijg je voor een x aantal punten bijvoorbeeld een cadeaubon naar keuze. Dit kan weer schelen op aankopen op bol.com, Hema of noem maar op… Er gaat even tijd overheen, maar vaak is het toch leuk om te doen.

Hoe doe jij dat met bijverdienen & extra inkomsten?

Eén gedachte over “Rondkomen van een Wajong | Extra inkomsten & bijverdienen”

  • Ik heb nooit echt geprobeerd bij te verdienen maar altijd echt op zoek geweest naar een real job. Nu is het ook zo dat ik niet beter functioneer met allerlei verschillende dingen doen etc. Dan verlies ik het overzicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.