Openbaar vervoer
Vervoer… Binnen je eigen woonplaats is het waarschijnlijk niet zo lastig. Ikzelf heb namelijk het geluk dat ik bijna alles lopend of met de fiets kan doen. De verste bestemming van mijn huis is ongeveer 20 minuten fietsen.

Hieraan zijn dan ook geen kosten verbonden. Ja, alleen als mijn fiets een keer een lekke band heeft, maar hoe vaak komt dat voor?! Buiten de stad is natuurlijk een ander verhaal. Ik heb geen auto of rijbewijs en ben dus afhankelijk van het openbaar vervoer. Gelukkig zijn daar ook kortingsabonnementen voor.

Bus

Reis je meer met de bus dan met de trein? Dan is het de moeite waard om eens te kijken of jouw vervoerder een kortingsabonnement heeft. Zo vond ik bijvoorbeeld het ‘Altijd korting’ abonnement. Je krijgt dan altijd 20% korting op je ritprijs, in heel Nederland! Daarnaast is dit abonnement ook te gebruiken in trams en tijdens de spits.

Een nadeel: het is niet mogelijk deze korting in combinatie met NS Flex abonnement te gebruiken. Hier kom ik straks nog op terug! De kosten zijn €19,50 per maand, of €190 per jaar. Het is dus wel handig om te kijken of je dit er daadwerkelijk uit gaat halen.

Omdat ik heel zelden gebruik maak van de bus kan dit voor mij niet uit. Ik gebruik soms de bus in Groningen, maar voornamelijk met weekendjes weg of bij mijn ouders soms.

Ov Fiets

Wanneer je een weekendje weggaat kan ik me voorstellen dat je niet aan het openbaar vervoer vast wil zitten. De gezette tijden van vertrek kunnen lastig zijn. Met een ov fiets is dat probleem opgelost. Zeker wanneer je normaal vaker de bus zou moeten pakken, kan dit ook een goedkopere oplossing zijn.

Je hebt hiervoor een persoonlijke ov-chipkaart en een gratis fietsabonnement nodig. Deze kan je hier aanvragen. Per dag betaal je €3,85. Na 3 dagen betaal je een toeslag van €5 per dag. Het is belangrijk de fiets weer in te leveren waar je deze opgehaald hebt, anders betaal je nog eens €10 extra.

Trein

Hier liggen denk ik de meeste mogelijkheden om wat te besparen. Denk maar aan de kortingskaarten die regelmatig bij bijvoorbeeld Albert Heijn en Kruidvat te krijgen zijn. Maar ook de verschillende abonnementen die je kunt afsluiten.

Dagretour kaarten

Vanaf 17 februari tot en met 1 maart kan je bij Kruidvat daluren treinkaartjes kopen. Deze zijn te besteden tot en met 13 april. Meer informatie vind je onder de link. Super handig natuurlijk als je een dagje op en neer reist naar familie of ergens gaat shoppen. Voor één kaartje betaal je €17, maar bij 3 of meer wordt dit €15.

Er zijn ook diverse sites waar je de actuele acties kunt vinden. Op de website van de NS zelf, bijvoorbeeld, maar ook treinreiziger.nl. Super handig dus! Let wel goed op de voorwaarden zoals de tijden waarop je met deze kaartjes mag reizen.

Abonnementen

Er zijn inmiddels 2 varianten qua abonnementen bij de NS: reizen met én reizen zonder saldo. Hier zit een groot verschil tussen, ook hoeveel en hoe je betaalt. Bij beide varianten heb je 6 opties wat betreft de korting. Het is aan jou wanneer je korting wilt. Bijvoorbeeld op een bepaald traject, in het weekend of in de daluren.

Bij deze eerste variant moet je altijd €20 op je ov kaart hebben staan als je met de trein gaat. Je betaalt je reis vooraf, dit is het klassieke abonnementen systeem. De abonnementen hebben een vaste prijs per maand of jaar.

Bij reizen zonder saldo krijg je aan het eind van de maand een factuur en hoef je geen minimaal bedrag op je kaart te hebben staan. Dit is het flex abonnement. Je kunt per maand van abonnement switchen of hem zelfs uitzetten. Net wat jij op dat moment nodig hebt. Daardoor betaal je dus niet elke maand (hetzelfde) voor je abonnement en kun je goedkoper uit zijn.

Zelf reis ik nu nog op saldo en heb een dal voordeel abonnement. Hiermee betaal ik 40% minder tijdens de daluren. Dit kost mij €52 per jaar. Iets wat ik er al met 3 bezoekjes per jaar aan Deventer uit haal.

Hoe bespaar jij op kosten in het openbaar vervoer?
En hoe doe je dat als je bijvoorbeeld een auto hebt?

Eén gedachte over “Rondkomen van een Wajong | Korting in het openbaar vervoer”

  • Ik heb wel een auto. En sinds we zijn verhuisd ben ik daar écht afhankelijk van want het openbaar vervoer is hier niet zo fantastisch. Tevens hou ik ook echt niet van het OV. Maar los daarvan scheelt het ook wel dat mijn man een goed inkomen heeft en dat maakt het makkelijker om de auto te bekostigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.