op vakantie
Er zijn meerdere redenen waarom vakantie voor mij goed doet. Vaak is het klimaat tijdens een zonvakantie zo fijn voor mijn lijf, dat ik me daar beter voel. Daarnaast is het natuurlijk lekker om in een andere omgeving te zijn, uit de sleur en een nieuwe cultuur te leren kennen.

Een uitkering betekent niet dat je niet op vakantie kunt. Elk jaar in mei krijg ik een mooi bedrag aan vakantiegeld. Dit geld kan je natuurlijk ook sparen, maar voor mij is vakantie zo belangrijk, dat ik het daar aan besteed.

Vakantiegeld

Elk jaar krijg je met een Wajong uitkering vakantiegeld. Dit bedrag is 8% van je bruto jaarlijkse uitkeringsbedrag. Hier gaan dan nog premies en belasting af. Eind mei wordt dit bedrag automatisch overgemaakt. Je krijgt in je UWV profiel een betaalspecificatie.

Doordat het 8% van je bruto uitkering is, is de hoogte van je vakantiegeld voor iedereen anders. Dit omdat niet iedereen voor een even hoog percentage is afgekeurd. Hierdoor is de hoogte van je uitkering ook verschillend.

Rechten & plichten

Wanneer je 4 weken of langer op vakantie gaat in het buitenland, moet je dit online doorgeven. Doe dit minimaal 2 weken voor vertrek. Ga je korter dan 4 weken weg, dan hoef je het niet door te geven. Binnen Nederland mag je ook langer dan 4 weken op vakantie, zonder dit te melden. Je moet dan wel bereikbaar zijn voor het UWV.

Bij een sollicitatieplicht of re-integratietraject moet je eerst overleggen over je vakantie. En als je een baan hebt vraag je natuurlijk eerst toestemming bij je baas.

Geef je niet op tijd je vakantie door of houd je je niet aan je plichten? Dan riskeer je een boete. Bovendien kan het zo zijn dat je een deel van de teveel ontvangen uitkering moet terugbetalen.

Last minute boeken?

Tot nu toe heb ik weinig ervaring met last minute boeken, maar boekte juist vroeg. Ook dit heeft een voordeel, want aan het begin van het jaar krijg je vaak nog vroeg boekkorting. Daarnaast kozen we vaak voor all-inclusive. Iets waar ik nu iets minder snel voor zou kiezen. Vooral qua dineren is het leuker om steeds nieuwe plekjes te ontdekken.

Toch kan last minute boeken ook heel voordelig uitpakken. De keuze voor pakketreizen pakt dan vaak goedkoper uit, dan wanneer je alles los boekt. Last minute is vaak van 6 weken tot 1 dag voor vertrek. Het helpt om te zoeken op bestemming óf datum, niet allebei. Hierdoor heb je vaak meer keuzes rondom je reis.

Blijkbaar, door het bewaren van cookies, kan het zijn dat als je vaker een bestemming bekijkt dat deze duurder wordt. Hiervoor helpt het dus deze te verwijderen en soms ook ergens anders te zoeken. Een andere optie is surfen in de incognito modus.

Landen & periode

Een ding wat kan helpen is een land kiezen waar het allemaal een stuk goedkoper is. Denk bijvoorbeeld aan Macedonië, maar ook Praag is best goedkoop. Dit is even goed onderzoek doen op internet. Bovendien zijn echt toeristische plekken duurder, dan plekken waar minder toeristen komen.

Reizen in het hoogseizoen kost veel meer dan erbuiten. Als je geen kinderen hebt, raad ik je aan rond mei, juni te gaan of juist september. En je hoeft niet altijd uit eten. Er zijn ook appartementen en hotels waar je zelf kunt koken. Natuurlijk kan je ook zelf je ontbijt regelen, maar dit vind ik juist wel leuk om erbij te boeken. Neem als je nog ruimte over hebt wat eten mee, dit scheelt alweer in de kosten.

Budget

Begin met in ieder geval een budget voor jezelf vast te stellen. Hoeveel kan en wil je uitgeven aan je vakantie? Door op te schrijven wat je uitgeeft op vakantie, zie je ook hoeveel je de dag(en) erna uit kunt geven. Op die manier kan je ook bewuster keuzes maken. Door op de site van de keten zelf te boeken, bespaar je vaak extra.

Koop zonnebrandcrème al in Nederland. Op vakantie kost dit vaak een heleboel meer. Zonde van je geld! Daarnaast koop geen dingen die je vervolgens echt niet in je eigen huis wilt hebben. Kies liever souvenirs die je echt mooi vindt.

Je kunt ook in Nederland blijven. Hier heeft de natuur bijvoorbeeld veel te bieden. Last minute een bungalowpark boeken kan lonen, of ga kamperen. Neem je eigen beddengoed en thee- en handdoeken mee, dit scheelt ook weer bizar veel.

Je hoeft niet voor een hotel of appartement te gaan. Kijk eens op Airbnb. Zo hebben wij al twee keer ons verblijf in Berlijn geboekt. Dit scheelt aanzienlijk met grote ketens. Bovendien heb je dan vaak ook een keuken om zelf te gaan koken. 😉

Excursies

Er zijn organisaties die korting geven op excursies als je een bepaald aantal boekt. Zo hadden we op Kreta vorig jaar de 4e excursie gratis, maar zouden we er 3 boeken, dan kregen we korting.

Daarnaast, hoe later je je bijvoegt, hoe groter de kans dat je korting krijgt. Ze willen de groep vol hebben en daardoor kunnen ze vaak wat van de prijs afhalen.

Ook is het handig om op internet rond te kijken waar je excursies kunt boeken. De prijzen verschillen soms behoorlijk. Je kunt er meestal ook voor kiezen om via je reisorganisatie te boeken. Dan heb je ook meer kans op Nederlandse gidsen. Door vooraf te onderzoeken wat er te doen is, kan je hierop inspelen in je budget.

Hoe houd jij je vakantie zo budget mogelijk?
Of let je eigenlijk helemaal niet zo erg op prijzen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.