Stadspark live
Afgelopen zaterdag bezochten we de eerste editie van Stadspark live in Groningen. Deze werd gehouden bij de drafbaan en was helemaal uitverkocht!

Stadspark live is een nieuw festival, dat volgend jaar een tweede editie krijgt. Van 13:00 – 23:00 uur spelen diverse artiesten. Daarnaast is er eten en drinken te verkrijgen. De dag werd gepresenteerd door Bert Visscher.

Programma

De dag werd om 13:00 uur geopend door de Emmense zanger Daniël Lohues. Hij speelde met zijn band liedjes van de 25 jaar uit zijn carrière. Lohues werd gevolgd door Ronnie Flex, cabaretier Alex Ploeg en Tom Odell.

Daarna kwamen wij aan, want wij hadden meer interesse de tweede helft van het programma.

Arjen Lubach

Die begon om 17:45 met Arjen Lubach. Hij begon met de rap waarmee hij de theatershow ook begon en vervolgde met grappen uit diezelfde show. Jammer genoeg hadden we dit dus al gezien, maar het was evengoed leuk.

The Specials

The Specials begonnen in dezelfde tijd als Sting en brachten twee albums uit. Pas kort geleden kwam hier een nieuw album bij. De groep komt uit het Verenigd koninkrijk en brengen ska en reggae te gehore. Niet alleen wij, maar eigenlijk het hele publiek, was een stuk minder enthousiast bij deze act dan bij de daarop volgende.

Anouk

Anouk trapte haar uur durende optreden af met het nummer Girl. Hierdoor zat de sfeer er gelijk goed in, want wie kent deze hit niet?! De populaire nummers werden afgewisseld met nieuwer en voor mij onbekender materiaal. Toch wist ze de sfeer goed vast te houden. Van energiek naar rustige ballades schakelde ze feilloos over.

De up-tempo nummers kosten haar duidelijk wel meer energie.
Als je ouder wordt heb je soms een langer intro nodig.’ Grapte ze zelf al. Aan de andere kant kon je ook heel goed zien dat ze er veel plezier in had en genoot van de interactie met het publiek. Echt een genot om naar te kijken. Maar ze liet zich met Lost ook van een kwetsbare kant zien.

Bovendien was ze lekker zichzelf. Deed een beetje gek en maakte zich er niet druk om of ze wel een mooie blik had tijdens het zingen. Volgens mij heeft ze dat ook eens tijdens The Voice of Holland gezegd, dat je lelijk moet durven zijn. En dat is niet erg. Anouk was Anouk en deed niet alsof. Lekker recht voor de raap. En het was alweer een aantal jaren geleden dat we haar in Groningen konden bewonderen. Ze kreeg het publiek al veel beter mee dan The Specials.

Sting

Ja, dit was toch wel echt een spetterende afsluiting van de avond! 1,5 uur lang vermaakte deze zanger 25.000 mensen! Met nummers van zowel Sting als The Police kwam de avond tot een eind. De meeste nummers waren heerlijke meezingers. Veelal te horen op de radio. En wist je dat deze groep maar liefst 16 Grammy’s heeft gewonnen! Terecht, als je het mij vraagt. Want wat is deze zanger nog goed bij stem.

Deze Engelse wereldster is inmiddels 67 jaar oud, maar dat is niet aan hem te zien. Door nummers als Englishman in New York en Fields of gold werd de feestelijke sfeer meer romantisch. En muziek verbindt! Iedereen zong mee of was met elkaar aan het dansen. Het was in 1977 dat Sting voor het laatst in Groningen op trad.

Eten, drinken en toiletten

Gelukkig voor mij waren er een heleboel toiletten wat, als je eenmaal aan de beurt was wel snel doorliep. Ik had op dat moment een blaasontsteking, dus de momenten tussen de optredens door kon ik mooi naar het toilet.

Een nadeel: de in- en uitgang hiervoor moest door hetzelfde smalle stukje. Hierdoor kreeg je niet alleen een opstopping, maar ook een hoop geduw. Niet ideaal dus. De toiletten vond ik er verder wel netjes uitzien qua hygiëne.

Op het terrein kon je muntjes kopen voor €2,70. Deze kon je vervolgens inwisselen bij de stands met eten en drinken. Er was onder andere friet, hamburgers, saté en natuurlijk (fris)drank. Overgebleven munten kon je tot een half uur na afloop weer inleveren.

Persoonlijk hebben wij hier geen gebruik van gemaakt. We hadden allebei een half liter flesje water bij ons, die we bij het tweede toilet bezoek weer hebben gevuld. Hiervoor waren speciale kraantjes.

Toegang

Het park was goed toegankelijk en overal om de locatie heen stonden fietsenrekken. Daarnaast kon je natuurlijk met het openbaar vervoer komen. Na 21:30 uur kon je geen toegang meer krijgen tot het festival, toen begon de hoofdact en ook tussendoor kon je niet weg.

Ook voor mindervaliden is het festival geschikt. Er is een verhoogd plateau voor rolstoelers. Zij mogen één begeleider meenemen. Door je invalidenkaart te tonen, mocht je bij de Gasunie parkeren. Uiteraard is er voor hen ook een speciaal toilet.

Voor mensen die minder goed ter been zijn, zoals ik, is het wel lang staan. Gelukkig zat er tussen de acts steeds 45 minuten pauze. Die gebruikte ik voor zowel toilet bezoek als even in het gras zitten. Dit is wel iets om rekening mee te houden. Uiteraard is er ook EHBO aanwezig.

Ervaring

Ik vond vooral Anouk en Sting heel gaaf. Het was heerlijk weer en we hebben een mooie plek weten te bemachtigen. Volgend jaar zou ik dus, afhankelijk van de artiesten die komen, zeker weer willen gaan.

Wel was het erg druk, misschien zelfs te druk voor het terrein. Je had niet veel personal space. Daarnaast viel de drukte bij de toiletten tegen, maar dit was ook bij de mannen het geval. Hier kan de volgende keer een logistieke verbetering plaatsvinden.

Het geluid was erg goed en mede door de beeldschermen was alles goed te volgen. Zeker geslaagd dus en ik kijk al uit naar de line-up voor volgend jaar!

Welke artiest wil jij hier volgend jaar zien?
En welk festival bezoek je graag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.