Mensen komen en gaan in je leven. Soms helaas, soms kom je er achter dat het achteraf beter voor je is. Toch vind ik het altijd moeilijk om, om wat voor reden dan ook, afscheid van iemand te nemen. En dat maakt ook het binden lastiger.

Als je hart op de goede plek zit en het voelt fijn en vertrouwd, dan kan ik je snel in mijn hart sluiten. Maar in het begin heb ik echt even de tijd nodig om de kat uit de boom te kijken. Voel ik me op mijn gemak bij je? Dan zul je snel de ware ik te zien krijgen. Hoe je het ook wendt of keert, er vindt constant verandering in vriendschappen plaats.

Vrienden

Al meerdere malen heb ik meegemaakt dat ik dacht dat iemand mijn vriend(in) was. Echter, wanneer er dan iets moeilijks voorviel, ik reageerde niet zoals ze verwacht hadden of soms helemaal zonder reden, waren ze gevlogen.

In het begin vond ik dat bij ieder stuk voor stuk weer lastig. Het doet zeer, alsof je hart breekt. Zeker wanneer je toch echt wel veel gedeeld hebt. Dan was ik er een tijdje verdrietig over en van sommigen nog steeds. Op een gegeven moment moet je dat toch loslaten.

Wanneer je dan beter nadenkt, of een tijdje ervaart hoe het zonder diegene is, merk je dat je het ook alleen kan. Dat je die persoon niet nodig hebt, dat het rust geeft. En ook dat kan een heel pijnlijk besef zijn, maar je wel verder helpen.

Herhaling

Het is mij niet maar eens gebeurd. En weet je? Er is altijd iemand voor in de plaats gekomen. Of niet en soms is dat ook goed. Een ander kan natuurlijk ook niet echt vervangen, zo zie ik dat ook niet. Zij voegen weer iets nieuws toe aan mijn leven, wat mij nu gelukkig maakt. Je leert heel waardevolle lessen als je nieuwe mensen toelaat in je leven.

Door meerdere malen in de steek gelaten te worden, want zo voelt het, loopt je vertrouwen echter ook een deuk op. Wie zegt je dat een nieuwe vriend(in) niet ook de benen neemt als het ze niet zint of moeilijk wordt? Daardoor ben ik altijd wat op mijn hoede in nieuwe contacten. Toch kan het hechten soms ook heel snel gaan. Dan wordt iemand in korte tijd heel dierbaar en durf ik mezelf toch weer open te stellen.

Op de eerste plaats

Tja, iedereen kan nog zo hard roepen dat je jezelf op de eerste plaats moet zetten. Ik ben daar niet goed in. Het wordt wel steeds meer eigen hoor, maar het is ook wennen. Vaak vind ik het belangrijk dat anderen het goed en naar hun zin hebben. Dat zij gelukkig zijn, maar zelf ben je natuurlijk net zo belangrijk. Als jij gelukkig bent kan je de ander ook meer geven.

Waarde van vriendschappen

Ik hecht ook niet veel waarde aan veel vriendschappen. Er zijn slechts een paar mensen in mijn leven die ik ‘vriend’ noem. En dat is helemaal oké! Ik weet dat zij er voor me zijn in goede, maar ook slechte, tijden. En andersom. Zij mogen er zijn, gewoon zoals ze zijn.

Uit onderzoek komt naar voren dat vriendschappen elke 5 jaar veranderen. Iemand die nu je vriend is, kan dus over 5 jaar een vage kennis zijn. Het gaat om wederkerigheid, een even groot aandeel hebben in de vriendschap.

Bovendien wordt het als volwassene alleen maar moeilijker om vrienden te maken. Mensen hebben minder de behoefte ergens bij te horen en je moet kiezen in wie je je kostbare tijd wilt investeren. Het is daarbij ook nog eens handig iemand te vinden met dezelfde interesses.

Zolang een vriendschap voor jou goed voelt, zijn er geen ‘moetjes’ en gaat het als vanzelf. En dát is waar het om gaat.

Heb jij veel vrienden?
Wat vind jij belangrijke eigenschappen in een vriendschap?

Eén gedachte over “De verandering in vriendschappen”

  • Ik heb niet veel vrienden. Echte vrienden dan. Daarvan heb ik maar een handje vol. En dat vind ik helemaal niet erg, want daar heb ik het druk genoeg mee (in positieve zin)!
    Maar het is wel heel vervelend als je vrienden verliest door bijvoorbeeld als je niet kunt afspreken etc. Ook herkenbaar voor mij. Maar juist nu ik (en anderen) ouder worden, krijg ik meer vrienden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.