We leven in een tijd waarin alles binnen handbereik lijkt. Even snel een pak melk halen op zondagavond? Geen probleem, de supermarkt is open. Geen zin om de deur uit te gaan? Binnen no-time staan je boodschappen via een bezorgdienst voor de deur. En bestel je liever vanaf de bank, dan kun je kiezen uit talloze apps waarmee je alles in huis haalt — precies op het moment dat het jou uitkomt. Dat is ontzettend handig, maar… zijn we daardoor niet ook een beetje verwend geraakt?
Zelf merk ik het ook: als iets er net niet is of de bezorging duurt wat langer dan gepland, dan baal ik. Terwijl ik vroeger zonder moeite mijn planning erop aanpaste. In deze blog neem ik je mee in mijn gedachten over het gemak van nu en hoe onze verwachtingen daardoor behoorlijk zijn veranderd.
Altijd boodschappen doen
Ook wij laten regelmatig de boodschappen thuisbezorgen. En als we iets missen? Dan rijden we alsnog even naar de winkel, ook op feestdagen. Want hoe fijn is het dat boodschappen doen altijd wel lukt? Of je nu de deur uit wilt of niet, er is altijd een optie. Toch realiseerde ik me: dit is niet altijd zo geweest. En ergens vind ik het ook wel wat overdreven dat we altijd maar boodschappen kunnen doen.
De charme van direct geleverd
Het is natuurlijk heerlijk als iets meteen geregeld is. Tijdens het koken iets vergeten? Je laat het bezorgen. Geen zin om nat te regenen? Flink to the rescue. Een extra snack voor ‘s avond erbij en je bent compleet. Zeker als je ziek bent of weinig energie hebt, is het een uitkomst.
Maar het zorgt er ook voor dat we gewend raken aan directe beschikbaarheid. En als het dan eens niet lukt, raken we sneller gefrustreerd. Terwijl… hoe erg is het nou echt als iets later komt of niet op voorraad is? Bovendien ben je zelf vaak sneller in de supermarkt, dan Flink bij je thuis. En je hoeft niet meer te kopen dan nodig, om de minimale bezorgkosten te halen. Het scheelt dus in je portemonnee.
Van zondagse sluiting naar 24/7 gemak
Vroeger was de supermarkt gewoon dicht op zon- en feestdagen. Je plande vooruit of leende iets van de buren. Nu is één dichte dag al reden tot stress. Alles moet altijd kunnen. We denken minder na over wat we écht nodig hebben en maken keuzes op het laatste moment. Best handig, maar ook gemakzuchtig.
Verwend of vooruitgang?
Ik vind het luxe dat boodschappen doen zo makkelijk is geworden, maar ook een beetje dubbel. Je hoeft geen zware tassen meer te sjouwen of overprikkeld door drukte heen, maar je ziet niet altijd wat je koopt. Denk aan fruit dat tegenvalt of producten met een korte houdbaarheid. En eerlijk: het zou geen ramp zijn als winkels op zondag weer dicht zouden zijn. Met een beetje planning red je je prima.
Wat als het gemak ineens stopt?
We zijn gewend geraakt aan “altijd beschikbaar”, maar wat als dat even niet zo is? Een storing bij de pin, een dichte winkel op een feestdag… Het levert al snel ongemak op. Toch kunnen we daar best iets meer ontspannen in worden. Door beter te plannen en te beseffen dat het niet allemaal vanzelfsprekend is, creëren we meer rust en minder frustratie.
2 Comments
Ik ben het helemaal met je eens! Wij maken ook gebruik van een boodschappenbezorgdienst. Maar ons scheelt het wel geld, aangezien we geen andere verleidingen tegenkomen. We doen zo veel gerichter boodschappen. Maar eerlijk? Ik kan ook prima zonder. Het is net wat je zegt, iets kort op datum of iets wat niet meer zo fris oogt. Het wordt wel opgelost, maar toch moet je alsnog naar de supermarkt.
Ik zou geen tegenstander zijn als we weer naar het oude zouden gaan en de supermarkten op zon- en feestdagen dicht zouden zijn.
Inderdaad, ik denk dat als je weekboodschappen besteld, je meer geld bespaart dan wanneer je via Flink snel een vergeten ingrediënt besteld en meer moet bestellen om maar aan het bedrag te komen. Wij bestellen ook weekboodschappen en dat maakt echt wel uit. Maar soms kies ik er bewust voor vers producten voor later in de week toch in de winkel te halen, omdat je weet dat ze het niet zolang redden.