Rodin is een Franse impressionistische beeldhouwer uit de 19e eeuw. Zijn werken zijn te bewonderen in Musée Rodin in Parijs, maar nu ook in Groningen. De tentoonstelling zal te zien zijn tot 30 april a.s. Van de ruim 6600 beelden in Parijs zijn er slechts 140 in Groningen, samen met 20 tekeningen. 

Wie is Auguste Rodin? 
Auguste werd geboren in november 1840 in Parijs. 77 jaar later overleed hij in Meudon. Op zijn vijftiende ging hij naar de school voor imperialistisch tekenen. Meestal werden zijn werken gezien als te vrij, waardoor hij niet werd toegelaten op de school voor mooie kunst. In 1873 ontmoette hij zijn partner, Rose, wiens buste hij vaak gebruikte voor zijn werken. Dertien jaar lang had hij een verhouding met een studente, maar trouwde tien maanden voor zijn dood toch met Rose. 

 

Zijn werk en stijl
In 1880 kreeg hij zijn eerste opdracht, genaamd ‘de poort van de hel’, waarvoor hij zo’n 200 beelden maakte. Hieronder vielen ook ‘De kus’ en ‘De denker’. Zes jaar later kreeg hij, terwijl hij nog met zijn vorige opdracht bezig was, een opdracht van Calais. Hier werkte hij twee jaar aan.Van 1892 tot 1897 werkte hij aan een beeld voor de schrijver Balzac. 

Het meeste van zijn werk heeft een onregelmatig oppervlakte. Door de lichtval ontstaat er dan een levendig effect. Brons en klei waren de meest gebruikte materialen, waardoor het maakproces duidelijk zichtbaar is. Naast beelden maakte hij ook tekeningen, schetsen en aquarellen die erotisch aandeden.   

Wat krijg je te zien? 
Een voorbeeld van zijn werken zie je hierboven. Zijn bekendste werk ‘De denker’ staat er ook. Deze zie je terug op de uitgelichte afbeelding boven het bericht. Daarnaast hangen er vele schetsen en tekeningen die Rodin heeft gemaakt. Op de tweede verdieping hangen foto’s, gebaseerd op zijn werk. Deze zijn gemaakt door Erwin Olaf in samenwerking met het Nationaal Ballet. Dit heeft hij gedaan in opdracht van het Groninger museum.

Sorry, niet de beste/meest rechte foto, maar het was te druk om er recht voor te staan.

Dit was een impressie van de tentoonstelling. Ik vond het heel mooi en indrukwekkend om te zien. Natuurlijk was ik niet van alle werken evenveel onder de indruk, maar van de meeste wel. Wat vind jij ervan? Zou je er zelf heen willen? Ga je vaker naar musea? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *