beweging bij Lupus
Rust roest zegt men altijd en dat is ook echt zo. Wanneer je klachten hebt ben je al snel geneigd vooral rust te nemen. Toch is het ook heel belangrijk om in beweging te blijven.

Beweging bij Lupus is heel belangrijk. Door de beweging blijf je op conditie en soepeler. Daardoor kun je meer dingen aan en zal ook het herstel versnellen. Daarnaast bouw je kracht op.

Angst voor bewegen

In 2016 had ik echt angst om te bewegen. Ik moest weer leren vertrouwen op mijn lichaam. Door de enorme pijn die ik had, was ik bang dat het alleen maar erger zou worden. Ook op momenten dat het weer wat beter ging vond ik het lastig. Stel je voor dat ik weer zo ver zou terugvallen.

Die angst is nu grotendeels voorbij. Natuurlijk doe ik voorzichtiger wanneer ik pijn heb. Ik neem ook wat meer rust. Toch probeer ik wel te fietsen, dit gaat makkelijker dan lopen. Helemaal stil zitten is nooit de oplossing. Daardoor verlies je sowieso conditie en kracht, waardoor het slechter zal gaan.

Naar lichaam luisteren

Het blijft natuurlijk heel belangrijk om naar de grenzen van je lichaam te luisteren. Forceren helpt niemand. Hierbij is opbouw qua gewicht of weerstand bij fitness heel belangrijk. Bij zwemmen kun je bijvoorbeeld langzaam aan het aantal baantjes ophogen.

Pijn is altijd stoppen! Op dat moment kan je er voor kiezen om een stapje terug te doen en het wat lichter voor jezelf te maken. Een andere optie is het voor die dag laten en twee dagen later het nog eens proberen. Daardoor heeft je lichaam weer even rust en kan het zijn.

Badpak

Sporten die mijn voorkeur hebben

Zwemmen is mijn all time favorite sport. Het is zo lekker ontspannen en gewichtloos. Ik ben dan ook een echte waterrat. Wel vind ik het super jammer dat het vrij duur is, daarom doe ik het veel te weinig. Op vakanties geniet ik er daardoor extra van. Je kunt gratis zoveel zwemmen als je wilt. Mijn voorkeur gaat uit naar zwembaden ten opzichte van zee, vooral door het zoute water. Ook fietsen vind ik erg fijn, omdat dat toch minder vraagt van je lichaam dan wandelen.

Qua kracht opbouw en conditie vind ik fitness heel fijn. Dit had ik nooit verwacht te zeggen. Sinds ik bij het Beatrixoord (revalidatiecentrum) gesport heb, ben ik om. Daarom wil ik ook zeker op zoek gaan naar een nieuwe sport locatie.

Wat voor sport doe jij graag?
Is het makkelijk uit te voeren met een beperking?

Eén gedachte over “Waarom beweging bij Lupus toch belangrijk is”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.