goede planning
Goed plannen is een hele kunst. Het maken van een planning kan bijna iedereen wel, maar je er aan houden? En hoe realistisch is de planning? Ik heb vorig jaar de Structuurjunkie planner van Cynthia aangeschaft en neem je graag mee in hoe ik plan.

Wanneer je niet zoals iedereen maar alles kan doen wat je wilt, is plannen des te belangrijker. Hierover schreef ik al in het artikel over de lepeltheorie. Je energie goed verdelen is dan bijna van levensbelang. Je wilt immers ook nog tijd en energie hebben voor leuke dingen. Voor mij helpt de Structuurjunkie planner daar heel goed bij.

Huishouden

Het huishouden is een taak die ook best wat energie vraagt. Een was draaien valt mee, want zodra de machine bezig is doet die zijn werk wel. Op dat moment kan jij wat leukers gaan doen. Maar bijvoorbeeld afwassen, je bed verschonen of stofzuigen vraagt al meer van je.

Voor mezelf heb ik een overzicht gemaakt. Wat moet er in huis gebeuren? Dit verdeel ik dan over de doordeweekse dagen, met een maximum van 2 taken. Hierbij doe ik een wat minder intensieve en een wat intensievere taak.

Natuurlijk is een planning geen wet, mocht een taak een keer niet lukken dan kies ik een andere. Of juist geen, want wat rusten is ook goed.

Vaste afspraken

Er zijn wekelijks vaste afspraken. Voor mij zijn dat de volgende:

  • Fysio om de week op maandag van 08:30-09:00 uur.

  • Vrijwilligerswerk op dinsdag van 8:30 – 13:00 uur.

  • Fysio op donderdag van 10:30 -11:00 uur.

  • Sport op donderdag van 12:00 – 13:00 uur.

Door deze afspraken in je agenda of planner te zetten, weet je hoeveel tijd je over hebt. Deze tijd kun je dan invullen met hobby’s, tijd voor jezelf en afspraken met vrienden. Het is daarbij wel belangrijk dat je ook het huishouden al hebt ingepland.

Sociale afspraken, hobby’s en tijd voor jezelf

Nu heb ik het geluk dat ik een goede periode heb. Echter, het blijft wel belangrijk om gematigd activiteiten te plannen. Wanneer je regelmatig, of zelfs maar één keer, over je grenzen gaat kan dit heel vervelende gevolgen hebben.

Op dit moment ben ik elke dag bij Jurjen, wanneer ik ben verhuisd zal dit nog ongeveer 4 dagen zijn. Dat betekent dat ik 3 dagen en avonden voor mezelf kan invullen. Daar heb ik uiteraard al over nagedacht.

Een dag wil ik gebruiken voor mezelf. Even net iets langer douchen, eten wat ik anders niet zo vaak eet, uitslapen… Gewoon precies waar ik zin in heb en waarbij ik geen rekening met anderen hoef te houden. Op deze dag kan ik natuurlijk ook mijn hobby’s als bloggen, fotografie, bakken of scrappen doen.

Een andere dag wil ik vrij houden voor sociale contacten. Bijvoorbeeld het zien van Jubinka of Martijn. Of andere vrienden natuurlijk.

Welke dag ik wat doe kan uiteraard verschillen. Het ligt er ook net aan wanneer het uit komt om met vrienden af te spreken. Dat is ook een weg vinden voor jezelf. Daarnaast wil ik op de dagen dat ik Jurjen zie dan niet nog blogs hoeven tikken, dus dat komt ook in de overige tijd.

Gebruik kleur!

Mijn laatste tip is: gebruik kleur. Ik heb zelf 5 verschillende kleuren pastel markers van Stabilo. Deze gebruik ik per categorie, ongeveer op deze manier:

Groen: Tijd voor mezelf, eten, douchen, avondritueel…
Blauw: Afspraken buiten de deur
Paars: Blog en werk gerelateerde zaken
Oranje: Huishouden (en boodschappen)
Roze: Overig

Dit helpt je om snel overzicht te krijgen in wat je al gepland hebt, waar je teveel hooi op je vork wilt nemen en wat je beter nog in kan plannen voor een goede balans.

Reflectie & voordelen structuurjunkie planner

Een van de voordelen aan de Structuurjunkie planner, is dat je je weken kunt reflecteren. Op basis van cijfers voor productiviteit en of je dichter bij je doel bent gekomen, weet je waar je staat. Daarnaast is er ook een ruimte voor maand evaluaties.

Ik vind het erg belangrijk om, wanneer je jezelf doelen stelt, te kunnen zien waar je staat. Daarnaast is het een mooi compact formaat, maar wel met genoeg schrijfruimte. Wat ik eerder nog niet heb gevonden in planners en agenda’s heb ik in deze planner wel gevonden.

Hoe deel jij je kostbare tijd in?
Welke planner gebruik je daarvoor?

3 gedachten over “Waarom een goede planning belangrijk is en hoe ik dat doe”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.