Controle
Controle gaat over presteren, over wat anderen van je vinden. Maar eigenlijk is controle houden een soort schijn veiligheid. Je hebt namelijk niet alles in de hand en het leven zit vol met verrassingen.

Eerder schreef ik al over hoge eisen. Dat het altijd maar beter moet en dat dat eigenlijk helemaal niets oplevert. Hetzelfde geld voor controle proberen te houden. Er kan zoveel moois ontstaan wanneer je de controle loslaat, maar dan moet je er wel voor open staan.

Waar komt het controle willen hebben vandaan?

Het willen hebben van controle is een soort weerstand tegen het leven. Geen vertrouwen hebben in dat wat het leven jou zal brengen. Het zijn de dingen in je leven waarin je leegte voelt. Een incompleet gevoel. Daarom probeer je koste wat het kost om niet de pijn daarvan te hoeven voelen.

Daarnaast is het goed om te gaan onderzoeken waar het verlangen vandaan komt. Is het iets van vroeger? Iets wat je mee hebt gekregen van je ouders? Dat stukje bewustwording kan je weer vooruit helpen.

Geen controle

Ook al denk je de controle te hebben, toch is dit niet het geval. Het is een schijn veiligheid, omdat de wereld en het leven constant verandert. Je bent zo bezig met het voorkomen van nare situaties, maar eigenlijk maakt dat niet gelukkig. Bovendien kost het je ook nog eens bakken met energie. Door je vast te houden aan routines en rituelen ga je eerder op de automatische piloot leven. Eigenlijk is controle loslaten, je weerstand loslaten.

Of toch…
In zekere mate hebben we controle. Je kunt namelijk kiezen hoe je je leven wilt indelen, wat je doet en wat je laat. Met wie of wat je je omringt. Door overzicht te creëren, door inzichtelijk te maken hoe je wereld eruitziet, weet je wat er speelt. Je hebt echter maar controle over één ding: jezelf. Want jij bepaalt hoe je ergens op reageert. Vanuit liefde of angst. Of je vecht of vlucht.

Angst, perfectionisme en onzekerheid

Controle is een innerlijke projectie van onszelf. We voelen onmacht, angst of onzekerheid en projecteren dat naar de buitenwereld. Het gaat dan voornamelijk om presteren en wat de maatschappij van je verwacht. Omarm je fouten en ervaar waar het leven je brengt.

Het willen hebben van controle kan voortkomen uit angst, onzekerheid of perfectionisme. Want stel je voor dat het helemaal mis gaat of dat iemand het niet op jouw manier doet… Dat kan zorgen voor een gevoel van machteloosheid en afwijzing. Ja, er kan een keer wat mis gaan. Maar daar leer je van, daar groei je van als mens!

In je hoofd of hart

Door in contact te blijven met je lijf en behoeften wordt het makkelijker de controle los te laten, zodat je kunt ervaren wat het leven voor je in petto heeft. Tijdens dat loslaten krijg je ruimte om te spelen en het kind in jezelf vrij te laten. Zo kun je het leven creëren wat jij voor ogen hebt. Zonder hoge eisen, zonder controle, maar in vrijheid.

Het is toch veel mooier om vanuit gevoel te ontdekken wat je nodig hebt, in plaats van te bedenken wat er zou moeten passen. Het kan zorgen voor een gevoel van thuiskomen bij jezelf. Echt weer in contact komen met jezelf.

Als je de controle probeert te houden

Door controle te houden blijft er geen ruimte over voor betere oplossingen. Plan jij ook je leven vol met schema’s en wensenlijstjes? Dan houdt je je ware ik tegen en leef je niet in het moment. Eigenlijk ben je constant aan het vluchten. Door controle te houden verlies je de verbondenheid met je pure zelf. Dat los je op door te werken aan het herstellen van de verbondenheid en wél naar die innerlijke leegtes te gaan. Teveel controle willen houden, te hard je best doen, zorgt vaak voor het tegenovergestelde resultaat. Vaak sta je dan niet in contact met je echte zelf.

Krappe regels en niet openstaan voor wat kan gebeuren, beperkt je jezelf enorm. Er is geen ruimte voor anderen of voor betere mogelijkheden. Vraag jezelf af, als je voelt dat je controle wilt houden, hoe belangrijk de zorgen zijn.

Als je controle loslaat

Als je de controle loslaat geef je het leven de kans om je te verrassen. Het echte leven te leven. Je kunt je meer richten op het nu en meer in je hart leven in plaats van je hoofd. Laat los: dat maakt je spontaan en positief. Door mee te waaien ervaar je minder druk en stress. Door los te laten en het leven te accepteren zoals het komt, maak je het leven alleen maar simpeler. Kortom: je leven wordt er veel leuker van! Het is de prijs niet waard die je betaald als je perse ergens aan vast wilt houden.

Probeer jij de controle vast te houden of laat je het los?
Hoe uit zicht dat bij jou?

3 gedachten over “Waarom je de controle zou moeten los laten”

    • Ja! Ik kan eerlijk zeggen dat dat steeds beter en vaker lukt. Minder volplannen (nu natuurlijk ook door het virus, gedwongen, maar het voelt goed.) En meer doen waar ik blij of gelukkig van wordt. Hobby’s, afspreken met mensen die me dierbaar zijn en soms ook gewoon even niets. Dat ik het huishouden kan laten voor wat het is, is ook een grote stap. Dat vond ik vooral heel lastig altijd ook. Meningen van anderen werk ik aan 😇 dat vind ik soms nog lastig

  • Wat een mooi artikel! Ik probeer beetje bij beetje steeds meer los te laten. Maar dat is niet altijd makkelijk moet ik zeggen. Laat ik het zo zeggen: ik ben echt op de goede weg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.