rijk
Laatst had ik een goed gesprek over ‘rijkdom’ met een vriend van me. Want wat is het eigenlijk en wanneer kan je jezelf een rijk mens noemen? Ik denk dat dat voor iedereen anders ligt.

Het was eigenlijk best een lang gesprek. Een waarbij hij mij een spiegel voorhield en waardoor ik ging inzien dat ik een heel rijk persoon ben. Niet in materiële zin, maar op persoonlijk vlak.

Vergelijken

Ik ben best wel iemand die zich veel vergelijkt met wat anderen al dan niet hebben. Mensen die gezond zijn, een goede baan hebben, een koophuis… Noem maar op.

Wanneer je jong bent creëer je een beeld in je hoofd van je toekomst. Wat wil je bereiken? Wat zijn je dromen? Je probeert er alles aan te doen om dat te behalen, maar wat als er iets is dat roet in het eten gooit.

Zo zag ik zelf veel dromen in duigen vallen, omdat mijn gezondheid het niet toe laat/liet. Ik kan geen fulltime baan aan en soms moet ik mijn dagen aanpassen aan wat wel lukt. Dat is ontzettend moeilijk, maar je leert er wel mee omgaan.

Daarnaast heb ik ook mijn beeld van fulltime werken afgeschreven. Ik vroeg mezelf af of ik daar gelukkiger van zou worden en het antwoord is nee! Ik word blij van mijn baan bij de bieb en van mijn blog. Van het feit dat ik nog tijd over heb voor mezelf en dingen die ik leuk en belangrijk vind. In dat plaatje past een fulltime baan niet (meer).

Materialistisch rijk

Zo dacht ik bijvoorbeeld aan mijn zusje. Zij heeft een fulltime baan en een auto. Best goed voor elkaar dus op je 22e. Maar is dat ook echt zo? Natuurlijk het is leuk om goed te verdienen en om jezelf met een auto te kunnen vervoeren. Toch werkt het openbaar vervoer voor mij net zo goed. Het is het beeld en de verwachting die de maatschappij, maar misschien ook je omgeving, schept.

Ik hoef niet de nieuwste gadgets, duurste kleding en een enorm huis. Ik heb een mooi appartement wat, voor nu sowieso, heel ruim is. Daar ben ik blij mee. En die auto? Misschien komt dat ooit nog, maar nu vind ik het niet nodig.

Emotioneel en persoonlijk rijk

Dit is de categorie waar ik mezelf eerder en liever toe reken. Ik ben in staat te voelen, te genieten van kleine dingen en me te verwonderen . Ik heb niet veel, maar wel heel lieve, vrienden. En ik ben steeds meer in staat van mezelf te houden. Ik ben enorm gegroeid de laatste tijd en heb meer zelfvertrouwen gekregen. Wanneer ik iets doe wat goed gaat of wat ik spannend vond, voel ik me trots. Ik ben in staat om te groeien als persoon, te genieten en te ontspannen. Mijn grenzen aan te geven wanneer ik dat nodig acht. Kortom, ik sta steeds meer in verbinding met mezelf en mijn gevoel. En daardoor voel ik me ontzettend rijk en gelukkig!

Wanneer is iemand voor jou een rijk persoon?
Beschouw je jezelf als rijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.