Bij huidaandoeningen, zoals huidlupus, speelt zonlicht vaak een rol. Ook stress, angst, infecties, zwangerschap en geneesmiddelen kunnen CDLE (Chronische Discoïde Lupus Erythemadodes) uitlokken. Daarnaast kan het verergeren door Uv-licht, bijvoorbeeld onder een zonnebank.
In de meeste gevallen gaat deze aandoening niet over. Discoïde duidt aan dat de plekken meestal ronde vormen hebben. Lupus staat voor wolf, omdat er door de ontstekingen schade aan de huid kan ontstaan en Erythemadodes omdat ze vaak rood zijn.
Bij 1 tot 5% van de patiënten ontstaan ziekteverschijnselen in andere organen, waardoor de diagnose SLE gesteld kan worden. In andere gevallen blijft het beperkt tot de huid. Dit gebeurt meestal tussen 1-3 jaar na de diagnose CDLE.
Je herkent de plekken duidelijk, omdat ze vaak jeuken, rood of paas kleuren en verdikt zijn. Ook schilveren ze vaak. Ze komen vooral voor in het gezicht, maar ook op behaarde hoofdhuid, hals, oren, lippen en de voorzijde van de borst. Heel soms ook op de romp en handen. De plekken worden lichter als de ontsteking afneemt. De diagnose wordt vaak gesteld aan de hand van een biopt.
Maar er is nog een variant: SCLE (subactue cutane Lupus Erythemadodes). Hierbij is een symmetrische uitslag op de huid zichtbaar. Oftewel links en rechts evenveel. Er treedt bij deze variant geen littekenvorming op. Deze variant lijkt meer op Psoriasis of Eczeem. 10 – 15% van de patiënten krijgen te maken met een overgang naar SLE. Het kan ook voorkomen bij patiënten met het Sjögren syndroom.
Qua behandeling wordt er vaak een ontstekingsremmende crème voorgeschreven. Hierbij is het van groot belang de bijsluiter goed te volgen, omdat het sterke producten zijn. Overleg met je arts hoe je de crème moet gebruiken. Soms wordt hydroxychloroquine of prednis(ol)on voorgeschreven, of softenon. Sommige littekens kunnen worden behandeld met laserstraling of pigmenttransplantatie.