zelfzorg voor en tijdens je menstruatie
Van jou is er maar één, jij mooie vrouw! En daar met je goed voor zorgen. ♥ Daarom wil ik de woensdag bombarderen tot “zelfzorg woensdag”. Op deze dag wil ik wekelijks mijn tips en ervaringen delen rondom selfcare.

Als vrouw weet je (bijna) precies wanneer je menstruatie eraan komt. Buikpijn en onwijs veel cravings… Je kunt er tegen vechten, maar je kunt het ook omarmen. Oké, dit zijn de woorden van een wijze vrouw, maar ze had gelijk. Verzetten heeft geen zin.

Anticonceptie

Wanneer je de pil slikt, weet je eigenlijk altijd wanneer je menstrueert. Bij mij is dit altijd 4 à 5 dagen nadat ik de laatste genomen heb. Eerder schreef ik al over stoppen met de pil. Toch ben ik na drie maanden weer begonnen met slikken, omdat ik meer klachten kreeg dan het me waard was.

Op dit moment is het zo dat ik al 3 dagen van tevoren buik– en hoofdpijn krijg en cravings. Lekker cliché, maar geef me chocolade! Het zijn gewoon net de dagen waarop jij én je lichaam net iets meer nodig hebben. Iets anders dan normaal.

Het nut van menstrueren

Sommige vrouwen gaan er fluitend doorheen, maar ik denk dat de meerderheid er niets leuks aan vindt. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de vrouwen ongemakken ervaart. Er zijn zelfs vrouwen die moeten overgeven in de periode voor en tijdens de menstruatie. En vrouwen die niet naar hun studie of werk kunnen.

Toch is menstrueren behoorlijk nuttig. Het bereid je lichaam voor op een eventuele zwangerschap. Echter, het hebben van een menstruatie betekent niet automatisch dat je vruchtbaar bent. Menstrueren betekent ook niet automatisch dat je niet zwanger bent, het kan namelijk een innestelingsbloeding zijn. 

Daarnaast is je menstruatie een soort natuurlijke reiniging. Je lichaam produceert afvalstoffen, toxinen. Deze worden aan het bloed afgegeven en verlaten tijdens de menstruatie je lichaam.

Zelfzorg voor en tijdens je menstruatie

In je leven ben je ongeveer 588 keer ongesteld als het tegen zit. Of als het mee zit, net hoe je het bekijkt. Dan kan het je misschien niets schelen dat het nuttig is, maar wil je er iets tegen doen. Hopelijk helpen één of meer van de volgende mogelijkheden je.

Je kunt natuurlijk pijnstillers slikken, als je dat nodig hebt moet je dat ook zeker doen! Toch zijn er ook andere manieren om de ongemakken te verlichten.

Goede voeding

Voeding is heel belangrijk voor hoe we ons voelen. Probeer eiwitten en suiker wat te vermijden. Eet in ieder geval elke 4 uur een lichte maaltijd, rijk aan koolhydraten en zetmeel. Hierdoor raak je niet verstopt, want het hormoon progesteron maakt dat je darmen slechter werken.

Een schommeling in je bloedsuiker is negatief voor je gemoedstoestand. Water en calcium zijn juist goed voor je. Neem dus lekker dat extra glas drinkyoghurt of melk. 😉

Vooral voor en in de laatste dagen van mijn menstruatie probeer ik suiker inderdaad zoveel mogelijk te vermijden. Die suiker dips zijn onwijs vervelend. Toch is het niet altijd even makkelijk, je lichaam schreeuwt er soms om.

Rust

Rust is belangrijk! Stress zorgt juist voor meer klachten. En daar zit precies mijn probleem. Ik ben een ramp met ontspanning en ik kan maak me vaak druk om onnodige dingen.

Basisoefeningen van yoga of meditaties kunnen je helpen bij het ontspannen. Zelf vind ik het fijn om ademhalingsoefeningen te doen. Daarnaast is slaap ook goed, ga een keer lekker op tijd naar bed. Moe zijn is een heel normale klacht in deze periode.

Warmte

Deze vind ik zelf ook heel fijn: warmte. Een warme hand op mijn onderrug bijvoorbeeld, of een lekker warme kruik. Ook kleed ik me vaak om mijn bovenlijf wat warmer aan en drink ik vaker een kopje thee.

Op de een of andere manier helpen al deze dingen voor meer ontspanning en een betere doorbloeding, waardoor je de pijn als minder heftig ervaart. Oh en je kunt er natuurlijk ook nog een lekker warm dekentje bij pakken. Hoe meer, hoe beter, toch?! Pas wel op, teveel warmte kan ervoor zorgen dat je juist meer gaat bloeden.

Beweging

Dit is vaak in het begin het laatste waar ik zin in heb. Toch kan het helpen een boswandeling te maken of sporten. Beweging kan zorgen voor het verminderen van krampen.

Natuurlijk kun je buikspieroefeningen beter overslaan, stel je voor dat je ook nog spierpijn in je buik krijgt… De endorfine die je tijdens sporten aanmaakt zorgt voor een fijn gevoel. Door te bewegen verbetert de doorbloeding in je buikholte en spieren in buik en onderrug. Uiteindelijk kan sporten of bewegen dus alleen maar je klachten verminderen.

Wat helpt jou tegen menstruatie klachten?
Deel het hieronder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.