Sinds het virus Nederland heeft bereikt werd mijn angst groter om mijn oma te verliezen. Haar gezondheid was al niet optimaal en met een leeftijd van 86 jaar viel ze natuurlijk midden in de risicogroep.
Helaas werd die angst waarheid. Op Koningsdag blies mijn omaatje haar laatste adem uit. Het virus heeft haar toch bereikt. Iets wat bijna onvermijdelijk is in een verzorgingstehuis, denk ik. Maar wat is afscheid nemen nu raar. De afstand, het beperkte aantal mensen… Hoe je in deze tijden een uitvaart regelt deel ik in deze blog.
De voorbereidingen
Als eerste is het fijn om te weten of de overledene een uitvaartverzekering heeft. Op die manier weet je als familie voor welke kosten je eventueel zelf nog komt te staan. Gelukkig had mijn oma dit goed geregeld. En ook zelf heb ik een verzekering. Voordat je deze afsluit kun je de uitvaartverzekering vergelijken bij diverse aanbieders.
Oma woonde, zoals gezegd, in een verzorgingstehuis. Eigenlijk vrij snel na het vaststellen van haar overlijden werd zij overgebracht naar het crematorium. Ook word er geen balseming meer gedaan bij de overledene. De familie kan momenteel niet aanwezig zijn bij de laatste verzorging.
Waar normaal een uitvaartondernemer thuis komt bij de familie van de overledene, is dit nu niet mogelijk. De een doet het nu via beeldbellen, de ander via een telefonisch gesprek. Op die manier kun je toch als familie de wensen te kennen geven. Alles wordt per mail bevestigd.
Als familie van meerdere gezinnen mag je net zo goed niet dicht bij elkaar komen. Daarom is mijn familie ergens in een parkje gaan zitten met tuinstoelen. Op die manier konden ze toch met elkaar de kaart maken en andere besluiten nemen. Ikzelf heb via de mail, WhatsApp en telefonisch meegedacht vanuit Groningen.
De uitvaart zelf
Het belangrijkste is dat de afstand van 1,5 meter in acht wordt genomen. Mensen die het virus hebben mogen helaas niet aanwezig zijn. Logisch ook, in verband met besmetting. Je kan elkaar geen handen schudden en ook ander fysiek contact wordt afgeraden. Eigenlijk zijn dat de belangrijkste veranderingen.
Uiteindelijk was er bij de crematie van oma alleen directe familie aanwezig zoals kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. En omdat we een geloof aanhangen was de voorganger er om te delen in herinneringen en diens man voor het pianospel.
De uitvaartverzorgster opende de dienst, waarna volgens de ‘planning’ iedereen zelf naar voren ging. Tussendoor afgewisseld met muziek van onder andere André Rieu. Het was erg mooi om een ieders herinneringen te horen. En ondanks het verdriet was er plaats voor af en toe een grapje.
Livestream
Veel mensen kiezen ervoor om, indien mogelijk, de uitvaart eveneens via een livestream uit te zenden. Via een persoonlijke link kunnen degene die er graag bij hadden willen zijn de dienst toch volgen. We zitten immers met de beperking van maximaal 30 aanwezigen.
Ik heb helaas via de livestream oma’s dienst moeten volgen. Omdat ik ook in de risicogroep val, koos ik ervoor niet de reis te maken en in contact te komen met meer mensen. Hoe moeilijk ik het ook vond, want het liefst was ik natuurlijk bij mijn familie geweest. Maar dan had ik apart moeten zitten, afstand moeten houden… Dat voelde ook niet prettig.
Helaas viel een heel deel van de uitzending weg. Dit vond ik wel heel moeilijk, vooral omdat het op het punt gebeurde dat mijn nicht mijn herinneringen zou gaan delen. Gelukkig is er ook een USB stick waar wél de hele opname opstaat. Die ga ik natuurlijk zo snel als het mag en kan bekijken bij mijn ouders.
Na de uitvaart
Normaal gesproken is er een koffietafel na de uitvaart. Je weet wel, met cake. Of zoals wij bij opa hadden met broodjes kroket. Op die manier had je dan nog de mogelijkheid na te praten of te condoleren. Nu werd iedereen direct het crematorium uitgeleid en was er mogelijkheid de bloemen op een veldje bijeen te leggen.
Soms is het toegestaan voor of na de dienst een erehaag of drive through condoleance te houden. Dit is echter heel afhankelijk van de locatie en uitvaartonderneming. Hiervoor kun je dus het beste even direct bij de contactpersoon informeren.
Na die tijd heb ik vooral nog even met familie berichten over en weer gestuurd via WhatsApp en met mijn moeder gebeld om even na te praten. Maar een rare gewaarwording is het wel om zo afscheid te moeten nemen. Dat gun je niemand.
Heb jij een uitvaartverzekering?
Wat zou voor jou belangrijk zijn om toch te kunnen doen?
Leave A Reply